luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Sajgonki z czerwoną soczewicą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wspaniałe na przystawkę... pyszne sajgonki w papierze ryżowym

Sajgonki z czerwoną soczewicą

Składniki:

Sajgonki z czerwoną soczewicą

 

  • papier ryżowy 1 op

 

  • nadzienie
  • 100 gr czerwonej soczewicy
  • 10 gr grzybów mun
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 1 jajko
  • 1 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki ziarna sezamu
  • pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki

 

 

Sposób przygotowania:

Sajgonki z czerwoną soczewicą
Soczewicę namoczyć wcześniej na ok 2 godziny, po czym ugotować i odcedzić. Grzyby mun namoczyć i ugotować . Soczewicę wystudzić, dodać przyprawy i posiekane w paski grzyby, zmięty czosnek, bułkę tartą i jajko oraz sosy. Wymieszać nadzienie .. Papier ryżowy moczyć króciutko ok 2 sek w letniej wodzie i kłaść na desce, kiedy zmięknie kłaść po łyżce nadzienia i zawijać małe sajgonki tak jak zawija się gołąbki. Układać luźno. Po czym smażyć w głębokim oleju. Podawać z makaronem i sosem, lub ryżem i sałatką.