suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Gołąbki drobiowe z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na niedzielny obiad polecam gołąbki z pieczarkami.

Gołąbki drobiowe z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki drobiowe z pieczarkami

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego;
  • 1 torebka ryżu;
  • 15 dag pieczarek;
  • 1 cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • sól, pieprz, inne przyprawy wg gustu.

Sposób przygotowania:

Gołąbki drobiowe z pieczarkami
Kapustę należy sparzyć wrzątkiem lub pogotować przez ok 5 min, aby zmiękła. Ryż gotujemy na sypko, dodajemy do mięsa mielonego, następnie pieczarki i cebulę drobno kroimy i również dodajemy do mięsa, na koniec doprawiamy przyprawami, mieszamy. Układamy na każdym listku kapusty po łyżce farszu, dokładnie zawijamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy np sosem pomidorowym, lub rosołem i zapiekamy przez ok 40 min.
Gołąbki drobiowe z pieczarkami
mięso, ryż, pieczarki i przyprwawy mieszamy
Gołąbki drobiowe z pieczarkami
po połączeniu wszystkich składników uzyskujemy jednolitą masę
Gołąbki drobiowe z pieczarkami
głowkę kapusty należy sparzyć wrzątkiem.
Gołąbki drobiowe z pieczarkami
Na każdy listek kapusty nakładamy łyżkę farszu