Sposób przygotowania:
Gołąbki Eli z roladą schabowaprzygotowanie składników
Cebule do farszu obrać z łupinek i pokroić w słupki. Boczek i ogórki również pokroić w słupki.
przygotowanie składników cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd
Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie składników cd
Liście kapusty obgotować w osolonej wodzie.
przygotowanie rolad
Kotlety schabowe rozklepać, oprószyć solą, pieprzem i posmarować musztardą.
przygotowanie rolad cd
Na mięsie rozłożyć boczek, cebulę i ogórki.
przygotowanie rolad cd
Ciasno zwinąć rolady i owinąć nićmi bawełnianymi i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
przygotowanie gołąbków
Z rolad usunąć nici i ułożyć je na liściach kapusty.
przygotowanie gołąbków cd
Ciasno zwinąć gołąbki i obwiązać bawełnianą nicią.
przygotowanie gołąbków cd
Pozostałe ogórki i boczek pokroić w kostkę.
przygotowanie gołąbków cd
Gołąbki obsmażyć na tłuszczu ze smażenia rolad. Dodać cebulę, czosnek, musztardę, boczek, ogórki i przyprawę do mięs. Całość jeszcze chwilę smażyć, podlać wodą i dusić aż gołąbki będą miękkie. Wyjąć gołąbki i odwinąć z nici. Sos zmiksować i jeśli jest za rzadki zaciągnąć mąką z wodą i zagotować.
przygotowanie gołąbków cd
Ja podałam gołąbki z kluskami i młodą kapustą. Smacznego!
gusia1000