Sposób przygotowania:
Gołąbki gotowane na parze
Z małej kapusty wykrawamy głąb, liście ostrożnie rozdzielamy. Ściągamy zgrubiałe nerwy liściowe aby łatwo się zwijało gołąbki. Do pojemników parowara wkładamy liście kapusty, a do pojemnika do gotowania ryżu 2 torebki ryżu, gotujemy wszystko na parze. Mięso mielone wołowe mieszamy z ugotowanym na półtwardo ryżem, dodajemy 1 jajko, doprawiamy wg swoich upodobań pieprzem, solą, majerankiem, oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, ja dodałam jeszcze pokrojoną w drobną kostke paprykę i wszystko dokładnie mieszamy. Farsz układamy na posolonych liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy w ciasny rulon. Wyszło 15 gołąbków.Gołąbki układamy dosyć ciasno w 2 pojemnikach parowara. Do pojemnika na zioła wsypujemy 1 łyżkę ziół prowansalskich, aby gołabki delikatnie przeszły ich zapachem. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze 45 minut, aż gołąbki będą miękkie. Ja podałam gołąbki z sosem pomidorowym.