Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Gołąbki inaczej w formie kotletów

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety a'la gołąbki z białej kapusty, ryżu i mięsa mielonego w panierce z zarodków pszennych. Pyszny obiad!

Gołąbki inaczej w formie kotletów Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gołąbki inaczej w formie kotletów

 

  • 500 g białej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 3 jajka
  • 3 łyżki otrębów
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka zarodków pszennych
  • sól, pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • słodka papryka mielona
  • ostra papryka mielona
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Gołąbki inaczej w formie kotletów
Kapustę sparzyć wrzątkiem, osuszyć i poszatkować. Następnie posolić, pozostawić na jakiś czas i odcisnąć kapustę z soku.

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Mięso mielone przyprawić pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi.

Dodać odciśniętą kapustę, wystudzony ryż, otręby, 2 jajka oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i wymieszać ręką.

Następnie formować kotlety, obtaczać je w macę, później w jajku, a na końcu w zarodkach pszennych. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złocisty kolor.

Podawać z ziemniakami i ulubiona sałatką lub ogórkiem kiszonym.  
Gołąbki inaczej w formie kotletów
Uformowane kotlety obtoczone w mące czekające na obtoczenie w jajkach i zarodkach pszennych

Tagi:

danie mięso