góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Gołąbki na kwaśnicy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

trochę inne gołąbki, a jak smakują!!!

Gołąbki na kwaśnicy

Składniki:

Gołąbki na kwaśnicy

 

  • duża główka kapusty
  • 1/2 kg kaszy jęczmiennej
  • 60 dkg zmielonego mięsa (wieprzowina, baranina,jagnięcina)
  • 1 szklanka kwaśnicy (sok spod kiszonej kapusty)
  • 1 szklanka bulionu z kostki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • pieprz sól

Sposób przygotowania:

Gołąbki na kwaśnicy
Kapustę obgotować w dużej ilości wrzącej wody. Oddzielić liście.Na maśle zrumienić drobno pokrojoną cebulkę. Dodać do zmielonego mięsa. Kaszę ugotować na półtwardo w dużej ilości osolonej wody i wymieszać z mięsem. Do masy mięsnej dodać zgnieciony czosnek. Przyprawić wszystko świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Dno szerokiego naczynia wyłożyć uszkodzonymi liśćmi kapusty. Na pozostałe liście nakładać farsz mięsny zwijając gołąbki. Układać je ciasno w naczyniu. Na wierzch ułożyć pozostałe liście kapusty. Całość podlać kwaśnicą i bulionem i piec w piekarniku nagrzanym do 160 st. ok 2 godzin.