Sposób przygotowania:
Gołąbki na kwaśnicy
Kapustę obgotować w dużej ilości wrzącej wody. Oddzielić liście.Na maśle zrumienić drobno pokrojoną cebulkę. Dodać do zmielonego mięsa. Kaszę ugotować na półtwardo w dużej ilości osolonej wody i wymieszać z mięsem. Do masy mięsnej dodać zgnieciony czosnek. Przyprawić wszystko świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Dno szerokiego naczynia wyłożyć uszkodzonymi liśćmi kapusty. Na pozostałe liście nakładać farsz mięsny zwijając gołąbki. Układać je ciasno w naczyniu. Na wierzch ułożyć pozostałe liście kapusty. Całość podlać kwaśnicą i bulionem i piec w piekarniku nagrzanym do 160 st. ok 2 godzin.
Dno szerokiego naczynia wyłożyć uszkodzonymi liśćmi kapusty. Na pozostałe liście nakładać farsz mięsny zwijając gołąbki. Układać je ciasno w naczyniu. Na wierzch ułożyć pozostałe liście kapusty. Całość podlać kwaśnicą i bulionem i piec w piekarniku nagrzanym do 160 st. ok 2 godzin.
luna
eli_555