marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Gołąbki po chińsku.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kapustę umyć,ugotować. Liście odciąć. Mięso i cebulę obsmażyć,dodać resztę składników.Doprawić.Nadziać liście farszem,zwinąć.Kłaść na parę.

Gołąbki po chińsku.

Składniki:

Gołąbki po chińsku.

 

  • 1 cała biała kapusta,
  • 100 g.drobiowego mielonego mięsa,
  • 35 dag.grzybów leśnych lub mung,
  • 45 g.pędów z bambusa,
  • 1 cebula,
  • 1 czuszka średnia,
  • 1 świeża papryka czerwona,
  • curry,
  • sól,
  • 3/4 garnka wody,
  • olej do smażenia,
  • 3 średnie słoiki sosu słodko-kwaśnego do chińskich dań.

Sposób przygotowania:

Gołąbki po chińsku.
Całą główkę kapusty opłukać dokładnie, usunąć zwiędłe liście. Nalać do garnka wody, włożyć tak główkę kapusty i na wolnym ogniu gotować z godzinę, aż stanie się miękka. Wtedy to wyjąć ją na durszlak, zrywać liście tuż przy głąbie i kłaść do miski. Mięso zmielić lub kupić zmielone i przesmażyć na oleju z cebulą , grzyby sparzyć wrzątkiem, pokroić na paski, a papryki oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Pędy bambusowe wyjąć, osączyć. Całość dodać do mięsa na patelnię, smażyć 3 min.,doprawić curry i solą. Nadziewać liście kapusty chińskim farszem. Położyć do garnka z wodą podstawkę do gotowania na parze. Kłaść na nią zawinięte gołąbki i gotować na parze z 20-25 min. Potem podgrzać w rondelku sos słodko-kwaśny,dolewając nieco wody, aby go trochę rozrzedzić i polewać nim gołąbki.