Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Gołąbki po chińsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Delikatne gołąbki z siekanym kurczakiem, marchewką i ryżem. Mięso wcześniej zamarynowałam w marynacie przygotowanej na sposób chiński. Wszystko zawinięte w liściach kapusty pekińskiej.

Gołąbki po chińsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki po chińsku

 

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 kapusta pekińska
  • pieprz czarny
  • 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 szklanka ryżu
  • MARYNATA:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 cebula

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki po chińsku
Wszystkie składniki marynaty umieścić w misce i połączyć. Czosnek powinien być posiekany i roztarty, a cebula drobno pokrojona. Piersi z kurczaka pokroić w małą kostkę i dodać do marynaty. Dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Wystudzić. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej i połączyć z ryżem. Dodać zamarynowane mięso razem z marynatą. Wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić pieprzem. Poszczególne liście kapusty oddzielić od siebie i włożyć do wrzątku na 3min. Odsączyć, przestudzić i ściąć zgrubienia. Kłaść porcję farszu na brzeg liścia i zwijać gołąbka. Na dnie brytfanki położyć parę liści i układać zwinięte gołąbki jeden przy drugim. Na wierzchu również przykryć paroma liśćmi. Bulion wymieszać z sosem sojowym i mieloną papryką. Podlać gołąbki i dusić na małym ogniu około godziny. Smacznego!
Gołąbki po chińsku
Wszystkie składniki marynaty połączyć w misce.
Gołąbki po chińsku
Kurczaka drobno pokroić i połączyć z marynatą.
Gołąbki po chińsku
Kurczaka wymieszać dokładnie z ryżem i marchewką.
Gołąbki po chińsku
Farsz zawijać w liście kapusty pekińskiej.