Sposób przygotowania:
Gołąbki po grecku w liściach winogron
Liście winogron należy umyć dokładnie, a następnie ściąć delikatnie ostrym nożem wystające części łodyg i żyłek. Tak przygotowane liści zblanszować na chwilę w gorącej wodzie. Natkę pietruszki drobno posiekać, a następnie wymieszać z ugotowanym ryżem i ewentualnie mięsem. Dodać do posiekaną drobno cebulkę oraz pomidora lub przecier pomidorowy, można również dodać czosnek (według upodobania). Do masy można dodać oliwę (około ¼ szklanki) oraz sok z połówki cytryny i miętę.Bierzemy przygotowany liść, rozkładamy go na dłoni tak, aby jego matowa strona znalazła się w środku gołąbka. Nakładamy na środek około łyżeczki – łyżki farszu i zawijamy tak , aby się nie rozpadły. Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty – aby gotowana potrawa się nie przypaliła. Następnie układamy na nich ciasno nasze zrolowane gołąbki. Zalewamy lekkim bulionem (ostatecznie może być z kostki) i gotujemy około godziny.
jarek-energy
jadzia
Gość
Gość
Gość
marietta