jagna

jagna

Szef Kuchni
[Przepisów: 18]

Gołąbki po grecku w liściach winogron

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Te gołąbki to świetny sposób na nowy smak. Zamiast kapusty - liście winogron...

Gołąbki po grecku w liściach winogron

Składniki:

Gołąbki po grecku w liściach winogron

 

  • potrzebna ilość liści winogron – średniej wielkości i najlepiej nie dziurawych

 

  • Nadzienie:
  • ryż – ok. 1,5 szklanki
  • natka pietruszki – sporo (około 3 pęczków)
  • 1 duży drobno posiekany pomidor lub koncentrat pomidorowy (domowy)
  • cebula – 2 sztuki
  • oliwa
  • przyprawy
  • drobno posiekane mięso z piersi kurczaka lub mięso mielone

Sposób przygotowania:

Gołąbki po grecku w liściach winogron
Liście winogron należy umyć dokładnie, a następnie ściąć delikatnie ostrym nożem wystające części łodyg i żyłek. Tak przygotowane liści zblanszować na chwilę w gorącej wodzie. Natkę pietruszki drobno posiekać, a następnie wymieszać z ugotowanym ryżem i ewentualnie mięsem. Dodać do posiekaną drobno cebulkę oraz pomidora lub przecier pomidorowy, można również dodać czosnek (według upodobania). Do masy można dodać oliwę (około ¼ szklanki) oraz sok z połówki cytryny i miętę.Bierzemy przygotowany liść, rozkładamy go na dłoni tak, aby jego matowa strona znalazła się w środku gołąbka. Nakładamy na środek około łyżeczki – łyżki farszu i zawijamy tak , aby się nie rozpadły. Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty – aby gotowana potrawa się nie przypaliła. Następnie układamy na nich ciasno nasze zrolowane gołąbki. Zalewamy lekkim bulionem (ostatecznie może być z kostki) i gotujemy około godziny.