Sposób przygotowania:
Krewetki saganaki
W Grecji saganaki to rodzaj małej patelni, w której przygotowuje się danie, a następnie podaje się je bezpośrednio na stół. Oczywiście jeśli nie mamy takiej patelni, możemy przygotować saganaki w specjalnym naczyniu do zapiekania, osobnym dla każdej osoby. Jedną cebulę i dwa ząbki czosnku drobno posiekaj, zeszklij w rondlu na oliwie. Dodaj pomidory i wino, bazylię i przyprawy. Gotuj, dopóki sos trochę odparuje. Drugą cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj, wrzuć na patelnię, dodaj krewetki i chwilę smaż. Do naczyń wlej sos, ułóż krewetki, i posyp serem pokrojonym w kostkę. Zapiecz w piekarniku do momentu, aż ser się zarumieni. Gotowe danie posyp pietruszką. Podawaj z bagietką i szklaneczką retsiny.
luna19