Homarrowy

Homarrowy

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Krewetki saganaki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kolejne danie, które przypomina mi wakacje na Krecie, lato, słońce i wypoczynek.

Krewetki saganaki

Składniki:

Krewetki saganaki

 

  • 250 g średnich lub dużych krewetek (ja użyłam mrożonych)
  • 150 g sera feta (warto kupić prawdziwy grecki)
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • grubo pokrojona świeża bazylia i pietruszka
  • sól, pieprz, ocet winny, ewentualnie cukier
  • białe wino wytrawne

Sposób przygotowania:

Krewetki saganaki
W Grecji saganaki to rodzaj małej patelni, w której przygotowuje się danie, a następnie podaje się je bezpośrednio na stół. Oczywiście jeśli nie mamy takiej patelni, możemy przygotować saganaki w specjalnym naczyniu do zapiekania, osobnym dla każdej osoby. Jedną cebulę i dwa ząbki czosnku drobno posiekaj, zeszklij w rondlu na oliwie. Dodaj pomidory i wino, bazylię i przyprawy. Gotuj, dopóki sos trochę odparuje. Drugą cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj, wrzuć na patelnię, dodaj krewetki i chwilę smaż. Do naczyń wlej sos, ułóż krewetki, i posyp serem pokrojonym w kostkę. Zapiecz w piekarniku do momentu, aż ser się zarumieni. Gotowe danie posyp pietruszką. Podawaj z bagietką i szklaneczką retsiny.

Tagi:

sery ser krewetki