Sposób przygotowania:
Dolmadakia (Kreta)
Liście winogron dokładnie opłukać. Cebulę posiekac i zeszklić na oliwie.
Sporządzić farsz z mięsa, jajek, tartej bułki, ryżu, cebuli, koperku, mięty, natki i przypraw. Masę nakładać na liście winogron i zwijać jak gołąbki.
Dno garnka wyłożyć plasterkami cytryny i liśćmi winogron. Ciasno ułożyć dolmadakie, docisnąć talerzem (inaczej wypłyną i mogą się rozwinąć).
Zalać wodą, dusić 90 minut na małym ogniu.
Podawać z sosem Avgolemono
Sporządzić farsz z mięsa, jajek, tartej bułki, ryżu, cebuli, koperku, mięty, natki i przypraw. Masę nakładać na liście winogron i zwijać jak gołąbki.
Dno garnka wyłożyć plasterkami cytryny i liśćmi winogron. Ciasno ułożyć dolmadakie, docisnąć talerzem (inaczej wypłyną i mogą się rozwinąć).
Zalać wodą, dusić 90 minut na małym ogniu.
Podawać z sosem Avgolemono
matzek