Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Dolmadakia (Kreta)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Liście winogron dokładnie opłukać. Cebulę posiekac i zeszklić na oliwie...

Dolmadakia (Kreta)

Składniki:

Dolmadakia (Kreta)

 

  • 25 dag liści winorośli
  • 1 1/4 szklanki oliwy
  • 3 duże cytryny

 

  • FARSZ:
  • 50 dag mięsa wolowo-wieprzowego mielonego
  • 15 dag ryżu
  • 20 dag posiekanej i przesmażonej na oliwie cebuli
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • tarta bułka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mięty (może być herbatka miętowa z saszetki)
  • oliwa do smażenia
  • plasterki cytryny i liście winogron do wyłożenia naczynia

Sposób przygotowania:

Dolmadakia (Kreta)
Liście winogron dokładnie opłukać. Cebulę posiekac i zeszklić na oliwie.

Sporządzić farsz z mięsa, jajek, tartej bułki, ryżu, cebuli, koperku, mięty, natki i przypraw. Masę nakładać na liście winogron i zwijać jak gołąbki.

Dno garnka wyłożyć plasterkami cytryny i liśćmi winogron. Ciasno ułożyć dolmadakie, docisnąć talerzem (inaczej wypłyną i mogą się rozwinąć).

Zalać wodą, dusić 90 minut na małym ogniu.

Podawać z sosem Avgolemono