beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Gołąbki tradycyjne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Gołąbki tradycyjne

Składniki:

Gołąbki tradycyjne

 

  • 1  kg białej kapusty,
  • pół kilo mięsa mielonego,
  • szklanka ryżu,
  • jajka,
  • 3  łyżki kaszy mannej,
  • sól, pieprz,
  • kostka rosołowa,
  • koncentrat pomidorowy

Sposób przygotowania:

Gołąbki tradycyjne
Kapustę starannie umyć i  poszatkować, posolić i  odstawić na ok. 1  godzinę, następnie odcisnąć. Do odciśniętej kapusty dodać surowy ryż, jajka, mięso, kaszę mannę i  przyprawić.Całość dobrze wymieszać i  uformować gołąbki, obtaczając w  mące i  smażąc na tłuszczu dwustronnie. Obsmażone umieścić w  garnku i  zalać rosołem z  kostki rosołowej do całkowitego przykrycia. Gotować na słabym ogniu, a  w  końcu gotowania dodać do smaku koncentrat pomidorowy i  zagęścić mąką.