olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Gołąbki w kapuście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gołąbki są bardzo znane i chyba przez wszystkich lubiane. Moja dzisiejsza propozycja to gołąbki w kapuście włoskiej.

Gołąbki w kapuście

Składniki:

Gołąbki w kapuście

 

  • 2 kg mięsa mielonego
  • 3 szklanki ryżu
  • 2 kostki bulionowe
  • 3 cebule
  • ¼ szklanki olej
  • 1 łyżka Vegeta
  • 1 kapusta włoska

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki w kapuście
Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym na patelni oleju. Pod koniec smażenia przyprawiam cebulę Vegetą. Mięso mielone łączę z ugotowanym ryżem, dodaję cebulę. Całość doprawiam solą i pieprzem. Z mięsa formuję podłużne wałeczki, a następnie układam je na sparzonych liściach kapusty. Mięso zawijam w liście i układam na wysmarowanej olejem blaszce. Gołąbki piekę w piekarniku przez 1,5h w temperaturze 200 C. W międzyczasie podlewam bulionem rozrobionym w wodzie.