ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Gołąbki w pekińce z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Odrobinę inne gołąbki,w kapuście pekińskiej , z mięsem i cukinią

Gołąbki w pekińce z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki w pekińce z cukinią

 

  • 1 średnia kapusta pekińska
  • ok. 30 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • 2 małe cukinie
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • vegeta natur
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki w pekińce z cukinią
Kapustę rozdzielamy na liście, które następnie myjemy, i wrzucamy na 3 minuty do wrzątku, po wyjęciu lekko rozbijamy tłuczkiem stwardniałe końcówki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinię ze skórką ścieramy na tarce na dużych oczkach, łączymy całość z mięsem i przyprawami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość dobrze wymieszać i połączyć wszystkie składniki. Z masy formujemy podłużne kulki, które zawijamy w liście kapusty. Na dnie dużego garnka kładziemy 2-3 liście a na to kładziemy gołąbki. 2 łyżki vegety wymieszać z wodą i koncentratem i zalać gołąbki (wody ma być tyle żeby gołąbki były przykryte). Gotujemy na małym ogniu ok.1 godzinę aż kapusta będzie miękka. Smacznego :)
Gołąbki w pekińce z cukinią
Starta na tarce na dużych oczkach cukinia
Gołąbki w pekińce z cukinią
z masy formujemy niezbyt duże kotleciki
Gołąbki w pekińce z cukinią
Gołąbki wkładamy do dużego garnka wyłożonego liśćmi
Gołąbki w pekińce z cukinią
Zalewamy koncentratem wymieszanym z wodą i vegetą