Sposób przygotowania:
Gołąbki w kapuście włoskiej
Ostrym nożem wykrawamy głąb i kapustę wkładamy do wrzątku, po kilku minutach gotowania stopniowo oddzielamy wierzchnie liście. Liście ponownie wkładamy do wrzątku i gotujemy 10-12 minut. Łyżką cedzakową delikatnie wyciągamy z wody i studzimy. Z zimnych liści delikatnie odkrawamy najgrubszy nerw. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie 10 minut, odcedzamy i studzimy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy do wytopienia tłuszczu- ściągamy na talerz, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę- odkładamy na talerz i studzimy. Tłuszcz nie wylewamy, przyda nam się do sosu. Do mięsa dodajemy wystudzony ryż, boczek i cebulę, jajko i przyprawiamy dość mocno, żeby gołąbki nie wyszły mdłe. Masę dzielimy na 14 części i rozkładamy na przygotowanych liściach. W pierwszej kolejności zwijamy boki, potem rolujemy gołąbki- nadmiar kapusty można odciąć. Przygotowujemy sos pomidorowy: W dużym garnku roztapiamy masło, dodajemy tłuszcz z boczku i mąkę- dokładnie rozprowadzamy i zalewamy szklanką zimnego wywaru Ciągle mieszamy do zagotowania, potem wlewamy resztę wywaru i dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę. Sos zagotowujemy, dodajemy przyprawy i wkładamy gołąbki- całość dusimy razem około godzinę. Smacznego