reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Gołąbki w kapuście włoskiej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne domowe gołąbki zawijany w kapustę włoską z sosem pomidorowym- robię rzadko, bo wymagają dużo pracy, ale smak niewątpliwie nam to wynagrodzi

Gołąbki w kapuście włoskiej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki w kapuście włoskiej

 

  • 1 kapusta włoska

 

  • 700g mielonej łopatki

 

  • 1 szklanka suchego ryżu

 

  • 1 duża cebula

 

 

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • Sos pomidorowy

 

 

  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

 

  • 1 l mocnego wywaru warzywnego ew 2 rosołki warzywne

 

  • 1/2 szklanki kremówki 30 %

 

 

 

 

  • Dodatkowo

 

  • sól i cukier dodo gotowania kapusty

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki w kapuście włoskiej
Ostrym nożem wykrawamy głąb i kapustę wkładamy do wrzątku, po kilku minutach gotowania stopniowo oddzielamy wierzchnie liście. Liście ponownie wkładamy do wrzątku i gotujemy 10-12 minut. Łyżką cedzakową delikatnie wyciągamy z wody i studzimy. Z zimnych liści delikatnie odkrawamy najgrubszy nerw. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie 10 minut, odcedzamy i studzimy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy do wytopienia tłuszczu- ściągamy na talerz, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę- odkładamy na talerz i studzimy. Tłuszcz nie wylewamy, przyda nam się do sosu. Do mięsa dodajemy wystudzony ryż, boczek i cebulę, jajko i przyprawiamy dość mocno, żeby gołąbki nie wyszły mdłe. Masę dzielimy na 14 części i rozkładamy na przygotowanych liściach. W pierwszej kolejności zwijamy boki, potem rolujemy gołąbki- nadmiar kapusty można odciąć. Przygotowujemy sos pomidorowy: W dużym garnku roztapiamy masło, dodajemy tłuszcz z boczku i mąkę- dokładnie rozprowadzamy i zalewamy szklanką zimnego wywaru Ciągle mieszamy do zagotowania, potem wlewamy resztę wywaru i dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę. Sos zagotowujemy, dodajemy przyprawy i wkładamy gołąbki- całość dusimy razem około godzinę. Smacznego
Gołąbki w kapuście włoskiej
Etap 1boczek i cebulkę kroimy w kostke i podsmażamy na rumiano
Gołąbki w kapuście włoskiej
Etap 2 liście gotujemy kilka minut minut, ale nie rozgotowujemy
Gołąbki w kapuście włoskiej
Etap 3bardzo dołądnie mieszamy farsz i dzielimy na 14 części i zwijamy w liście
Gołąbki w kapuście włoskiej
Etap 4 Gołąbki dusimy w sosie około 1 godziny