Sposób przygotowania:
Gulasz wieprzowy z fasoląETAP 1:
Fasolę zalać zimna wodą i namoczyć przez min. kilka godzin. Następnie przełożyć ją razem z wodą do garnka.
Mięso pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do wieprzowiny, pieprzem ziołowym, papryką ostrą, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obsmażyć na patelni na oleju i przełożyć do fasoli.
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Pora drobno posiekać. Przesmażyć razem na oleju i dodać do mięsa. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Selera obrać i drobniutko posiekać. Dodać do garnka. Dolać tyle wody żeby mięso lekko wystawało. Dodać koperek, listki, ziele, pieprz ziarnisty. Zagotować.
Dodać koncentrat i zioła prowansalskie. Dusić na małym ogniu aż mięso i fasola będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody i zaprawić gulasz. Doprawić solą. Dusić aż sos się zagęści.
Podawać na ciepło np. z pieczywem.