Sposób przygotowania:
Szynka duszona w kapuście kiszonejETAP 1:
Mięso pokroić na kawałki. Wymieszać z sosem sojowym, przyprawą do wieprzowiny i rozgniecionym czosnkiem. Obsmażyć na oleju i przełożyć do garnka. Dodać starte na tarce marchewkę, pietruszkę. Pora i cebulę drobno pokroić i przesmażyć na oleju. Przyprawić solą, pieprzem zwykłym i ziołowym i majerankiem. Przełożyć do mięsa.
Kapustę poszatkować i również dodać do mięsa. Dolać tyle wody aby wyrównać poziom z mięsem i warzywami. Dodać natkę pietruszki i koperek. Włożyć listek, ziele angielskie. Zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić ok. 20-25 minut.
Dodać koncentrat pomidorowy i zioła prowansalskie. Dusić dalej do miękkości. Dodać serek topiony i dusić do jego rozpuszczenia. Przyprawić na koniec w razie potrzeby solą i pieprzem.
Podawać z ziemniakami lub pieczywem.