aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Gołąbkowe kotleciki z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gdy mamy ochotę na szybką wersję „gołąbków inaczej”, a jednocześnie chcemy urozmaicić swoją kuchnię, polecam moje kotleciki w panierce. Są równie smaczne, co tradycyjne gołąbki, a przygotowanie ich zajmuje o wiele mniej czasu.

Gołąbkowe kotleciki z patelni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbkowe kotleciki z patelni

 

  • 1 woreczek ryżu
  • 200 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki kapusty sparzonej
  • 1 łyżeczka koperku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Gołąbkowe kotleciki z patelni
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, odsączamy z wody i studzimy. W międzyczasie na patelni smażymy cebule, dodajemy mięso mielone, przyprawiamy pieprzem i solą. Całość smażymy 3 minuty, co chwilę mieszając. Gotowe mięso przekładamy do miseczki z ryżem. Posypujemy koperkiem i mieszamy. Dodajemy drobno pokrojoną i sparzoną kapustę (ja miałam zamrożoną porcję, więc tylko wyjęłam ją z zamrażarki). Ponownie całość dokładnie mieszamy. Formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Podajemy na gorąco w towarzystwie ulubionego sosu.
Gołąbkowe kotleciki z patelni
Usmażone mięso przekładamy do miseczki z ryżem. Posypujemy koperkiem i mieszamy. Dodajemy drobno pokrojoną i sparzoną kapustę .
Gołąbkowe kotleciki z patelni
Ponownie całość dokładnie mieszamy, żeby otrzymać zwartą masę.
Gołąbkowe kotleciki z patelni
Formujemy malutkie kotleciki lekko ściskając je, żeby nie rozsypały się t trakcie smażenia.
Gołąbkowe kotleciki z patelni
Kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron.

Tagi:

ryż mięso tarta