głodomorekN

głodomorekN

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Gołąbki w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Patrząc na ręce mojej mamy,kiedyś trzeba było spróbować samemu....

Gołąbki w sosie pomidorowym

Składniki:

Gołąbki w sosie pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki w sosie pomidorowym
Ugotować torebkę ryżu w osolonej wodzie. Mięso mielone wyłożyć do miski, dodać ostudzony i ugotowany ryż, sól, pieprz i majeranek. Dokładnie wymieszać. Liście kapusty dokładnie wymyć. Nastawić wodę w dużym garnku, gdy będzie już gorąca zamaczać w niej na chwilę liście kapusty, aby zmiękły. Odcinać nożykiem grube łyko. W liść kapusty nałożyć farsz i zawinąć gołąbka. Do dużego garnka na dno położyć liście kapusty, tak by zakrywały to dno. Na to wykładać gołąbki. Zalać je wodą, dodać 2-3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i 2 kostki rosołowe WINIARY. Gotować ok. godzinę. Na patelni rozpuścić 1,5 łyżki margaryny, dodać mąkę i chwilę podsmażać. Dodawać wywar z gołąbków, ciągle delikatnie mieszając, żeby nie zrobiły się kluchy. Przelać to do garnka, dodać więcej wywaru. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, szczyptę cukru. Do tego sosu wsadzić gołąbki. Podawać z ziemniakami i koperkiem ;-)