Sposób przygotowania:
Gołąbki Eli duszone w sosie pomidorowymprzygotowanie składników farszu
Ryż ugotować na sypko.
przygotowanie składników farszu cd
Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić łopatkę na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie składników farszu cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie farszu
Do miski włożyć ryż, dodać mięso, cebulę, czosnek, jajka, przyprawy, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać.
przygotowanie gołąbków
Z kapust wyciąć głąby. W dużym garnku zagotować wodę z olejem. Włożyć po kolei kapusty do wrzątku i oddzielać pojedyncze liście.
Liście chwilę gotować i wyjąć z wrzątku. z ostudzonych liści odciąć grube nerwy. Rozłożyć liście na stole lub blacie.
Na liściach rozłożyć farsz.
przygotowanie gołąbków cd
Gołąbki ciasno zwinąć. W głębokiej patelni roztopić margarynę i obsmażyć połowę gołąbków z obu stron.
przygotowanie sosu
Zagotować dwa 1.5 litra wody. Do wody dodać koncentrat pomidorowy, papryki,przyprawę, czosnek i cebulkę. Całość zagotować i wlać do gołąbków.
Dusić aż gołąbki będą miękkie. Gotowe gołąbki wyjąć na miskę. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować. Gołąbki podawać z sosem.
Smacznego!
gusia1000