eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Gołąbki Eli duszone w sosie pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam klasyczne gołąbki które obsmażyłam i później dusiłam w sosie pomidorowym. Gołąbki wyszły bardzo aromatyczne.

Gołąbki Eli duszone w sosie pomidorowym

Składniki:

Gołąbki Eli duszone w sosie pomidorowym

kapusta

  • 2 duże białe kapusty

farsz

  • 1.20 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg ryżu
  • 2 duże cebule
  • 1 główka czosnku
  • 3 jajka
  • 1 łyżka przyprawy typu jarzynka
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

sos pomidorowy

  • 190 g koncentratu pomidorowego - 1 słoiczek
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 - 2 łyżki mąki pszennej
  • papryka ostra do smaku
  • przyprawa typu jarzynka do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • cebulka suszona do smaku

dodatki

Sposób przygotowania:

Gołąbki Eli duszone w sosie pomidorowym

przygotowanie składników farszu

Gołąbki Eli duszone w sosie pomidorowym
Jedną część ryżu ugotować w dwóch częściach osolonego wrzątku.

Ryż ugotować na sypko.

przygotowanie składników farszu cd

Gołąbki Eli duszone w sosie pomidorowym
Opłukane i osuszone mięso zmielić w maszynce.

Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić łopatkę na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

przygotowanie składników farszu cd

Gołąbki Eli duszone w sosie pomidorowym
Obrane cebule pokroić w kostkę.Czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie farszu

Gołąbki Eli duszone w sosie pomidorowym
Do ryżu dodać pozostałe składniki farszu i wymieszać.

Do miski włożyć ryż, dodać mięso, cebulę, czosnek, jajka, przyprawy, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać.

przygotowanie gołąbków

Gołąbki Eli duszone w sosie pomidorowym

Z kapust wyciąć głąby. W dużym garnku zagotować wodę z olejem. Włożyć po kolei kapusty do wrzątku i oddzielać pojedyncze liście.

Liście chwilę gotować i wyjąć z wrzątku. z ostudzonych liści odciąć grube nerwy. Rozłożyć liście na stole lub blacie.

Na liściach rozłożyć farsz.

przygotowanie gołąbków cd

Gołąbki Eli duszone w sosie pomidorowym

Gołąbki ciasno zwinąć. W głębokiej patelni roztopić margarynę i obsmażyć połowę gołąbków z obu stron.

przygotowanie sosu

Zagotować dwa 1.5 litra wody. Do wody dodać koncentrat pomidorowy, papryki,przyprawę, czosnek i cebulkę. Całość zagotować i wlać do gołąbków.

Dusić aż gołąbki będą miękkie. Gotowe gołąbki wyjąć na miskę. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować. Gołąbki podawać z sosem.

Smacznego!