BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gołąbki z kapusty włoskiej to jedno z ulubionych dań wielu Polaków. Ile gospodyń tyle przepisów na te pyszne danie. Ja dzisiaj przedstawiam przepis na gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym.

Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym

 

  • kapusta włoska ok. 1,5 - 2 kg,
  • mięso mielone wieprzowo - wołowe do 1 kg,
  • pieczarki 250 g,
  • cebula 1 duża,
  • ząbki czosnku 3,
  • ryż długo ziarnisty 150 g,
  • olej roślinny do smażenia 2 łyżki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek suszony roztarty w dłoniach 1 - 2 łyżek,
  • bulion drobiowy ok. 1 litra,
  • Na sos;
  • przecier pomidorowy 400 g,
  • pomidory w puszce 1,
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki,
  • masło 50 g,
  • mąka pszenna 2 łyżki ,
  • bulion 300 ml,
  • sól i pieprz do smaku,
  • cukier duża szczypta,
  • Dodatkowo;
  • śmietana 30 % 60 ml,

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym
Z włoskiej kapusty zdjąć z wierzchu brzydkie liście, gdyż są one twarde i gorzkie. Następnie nożem wyciąć głąb, kapustę sparzyć w osolonym i delikatnie ocukrzonym wrzątku pamiętajmy, że kapustę wkładamy wycięciem do dołu. Kolejno ściągamy liście po czym ścinamy grubsze nerwy.

Obraną, pokrojoną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju, po chwili smażenia dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku. Podsmażamy do zeszklenia, następnie dodajemy oczyszczone pokrojone pieczarki, podsmażamy jeszcze chwilę, zdejmujemy z ognia i studzimy. Do dużej miski przekładamy mięso mielone dodajemy ugotowany na sypko ryż, podsmażoną cebulkę , czosnek i pieczarkami, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy majeranek i dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Na liściach kapusty układamy porcje farszu, brzegi składamy do środka i zwijamy w gołąbki. Do garnka na dno wkładamy kilka liści kapusty na nich układamy warstwami gołąbki. Tak przygotowane zalewamy bulionem drobiowym i gotujemy do miękkości. W między czasie przygotować sos.

W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło, dodać mąkę i podsmażyć do zrumienienia. Dodać bulion, mieszając doprowadzić do wrzenia, a gdy sos zmieni swoją konsystencje dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przecier. Ponownie doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień, doprawić do smaku pieprzem i solą oraz szczyptą cukru.

Na koniec sos zabielić śmietaną 30%, chwilkę pogotować i wyłączyć.

Smacznego.
Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym
Kapustę sparzyć w osolonym i delikatnie ocukrzonym wrzątku pamiętajmy że kapustę wkładamy wycięciem do dołu. Kolejno ściągamy liście po czym ścinamy grubsze nerwy
Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym
Ryż gotujemy na sypko według opisu na opakowaniu
Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym
Do dużej miski przekładamy mięso mielone dodajemy ugotowany na sypko ryż
Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym
Obraną, pokrojoną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju , po chwili smażenia dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku. Podsmażamy do zeszklenia, następnie dodajemy oczyszczone pokrojone pieczarki, podsmażamy jeszcze chwilę
Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym
podsmażoną cebulkę , czosnek i pieczarkami, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy majeranek i dokładnie mieszamy do połączenia składników
Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym
Na liściach kapusty układamy porcje farszu, brzegi składamy do środka i zwijamy w gołąbki
Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym
Po ugotowaniu podajemy z sosem pomidorowym