Sposób przygotowania:
Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym
Z włoskiej kapusty zdjąć z wierzchu brzydkie liście, gdyż są one twarde i gorzkie. Następnie nożem wyciąć głąb, kapustę sparzyć w osolonym i delikatnie ocukrzonym wrzątku pamiętajmy, że kapustę wkładamy wycięciem do dołu. Kolejno ściągamy liście po czym ścinamy grubsze nerwy.
Obraną, pokrojoną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju, po chwili smażenia dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku. Podsmażamy do zeszklenia, następnie dodajemy oczyszczone pokrojone pieczarki, podsmażamy jeszcze chwilę, zdejmujemy z ognia i studzimy. Do dużej miski przekładamy mięso mielone dodajemy ugotowany na sypko ryż, podsmażoną cebulkę , czosnek i pieczarkami, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy majeranek i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Na liściach kapusty układamy porcje farszu, brzegi składamy do środka i zwijamy w gołąbki. Do garnka na dno wkładamy kilka liści kapusty na nich układamy warstwami gołąbki. Tak przygotowane zalewamy bulionem drobiowym i gotujemy do miękkości. W między czasie przygotować sos.
W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło, dodać mąkę i podsmażyć do zrumienienia. Dodać bulion, mieszając doprowadzić do wrzenia, a gdy sos zmieni swoją konsystencje dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przecier. Ponownie doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień, doprawić do smaku pieprzem i solą oraz szczyptą cukru.
Na koniec sos zabielić śmietaną 30%, chwilkę pogotować i wyłączyć.
Smacznego.
Obraną, pokrojoną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju, po chwili smażenia dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku. Podsmażamy do zeszklenia, następnie dodajemy oczyszczone pokrojone pieczarki, podsmażamy jeszcze chwilę, zdejmujemy z ognia i studzimy. Do dużej miski przekładamy mięso mielone dodajemy ugotowany na sypko ryż, podsmażoną cebulkę , czosnek i pieczarkami, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy majeranek i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Na liściach kapusty układamy porcje farszu, brzegi składamy do środka i zwijamy w gołąbki. Do garnka na dno wkładamy kilka liści kapusty na nich układamy warstwami gołąbki. Tak przygotowane zalewamy bulionem drobiowym i gotujemy do miękkości. W między czasie przygotować sos.
W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło, dodać mąkę i podsmażyć do zrumienienia. Dodać bulion, mieszając doprowadzić do wrzenia, a gdy sos zmieni swoją konsystencje dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przecier. Ponownie doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień, doprawić do smaku pieprzem i solą oraz szczyptą cukru.
Na koniec sos zabielić śmietaną 30%, chwilkę pogotować i wyłączyć.
Smacznego.