migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Gołąbki według przepisu mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Polecam pyszne gołąbki według przepisu mojej mamy. W środku mięsko z ryżem. Gołąbeczki duszone po prostu w pomidorowej.

Gołąbki według przepisu mojej mamy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki według przepisu mojej mamy

 

  • 1 średnia główka białej kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 300 g białego ryżu
  • 3 łyżki majeranku
  • sól
  • 2,5-3 l bulionu
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki mąki pszennej

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki według przepisu mojej mamy
Z kapusty wyciąć głąb i sparzyć ( ja zalewam główkę wodą, doprowadzam wodę do wrzenia i wyjmuje kapustę). Ryż ugotować al'dente i wystudzić. Do garnka wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wywaru. Dodać do zupy i zagotować. Zupę odstawić. Mięso mielone wymieszać z ugotowanym ryżem. Dodać majeranek oraz sól (ja daje niedużo bo majeranek mi wystarcza). Z mięsnej masy uformować kulki. Każdą kulkę zawinąć w liść kapusty, składając jak krokieta-najpierw boki do środka a potem rolujemy. Resztki kapusty ułożyć na dnie garnka i ułożyć gołąbki. Zalać ugotowaną wcześniej zupką. Gotować na wolnym ogniu aż kapustka będzie miękka. 
Gołąbki według przepisu mojej mamy
Z kapusty wyciąć głąb i sparzyć ( ja zalewam główkę wodą, doprowadzam wodę do wrzenia i wyjmuje kapustę).
Gołąbki według przepisu mojej mamy
Do garnka wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wywaru. Dodać do zupy i zagotować. Zupę odstawić.
Gołąbki według przepisu mojej mamy
Każdą kulkę zawinąć w liść kapusty, składając jak krokieta-najpierw boki do środka a potem rolujemy.
Gołąbki według przepisu mojej mamy
Resztki kapusty ułożyć na dnie garnka i ułożyć gołąbki. Zalać ugotowaną wcześniej zupką.