Sposób przygotowania:
Gołąbki według przepisu mojej mamy
Z kapusty wyciąć głąb i sparzyć ( ja zalewam główkę wodą, doprowadzam wodę do wrzenia i wyjmuje kapustę). Ryż ugotować al'dente i wystudzić. Do garnka wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wywaru. Dodać do zupy i zagotować. Zupę odstawić. Mięso mielone wymieszać z ugotowanym ryżem. Dodać majeranek oraz sól (ja daje niedużo bo majeranek mi wystarcza). Z mięsnej masy uformować kulki. Każdą kulkę zawinąć w liść kapusty, składając jak krokieta-najpierw boki do środka a potem rolujemy. Resztki kapusty ułożyć na dnie garnka i ułożyć gołąbki. Zalać ugotowaną wcześniej zupką. Gotować na wolnym ogniu aż kapustka będzie miękka.