Sposób przygotowania:
Tradycyjne gołąbki mojej mamy ..
Z kapusty obieramy uszkodzone liście i wycinamy głąb. Następnie wkładamy ją do garnka z gotującą się wodą i odgotowujemy ją kilka minut tak aby liście łatwo odchodziły od kapusty. W międzyczasie gotujemy ryż w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i studzimy go. Kroimy także jedną cebulę w drobną kosteczkę. Do miski wykładamy mielone mięso, ostudzony ryż, pokrojoną cebulkę, wybijamy jajko i przyprawiamy solą i pieprzem. Składniki mieszamy na jednolitą masę. Farsz do gołąbków mamy już przygotowany. Teraz obieramy kapustę z liści, odkładamy je na kilka minut na tackę aby przestygły. Następnie przycinamy zgrubiałą, twardą łodygę kapusty, kładziemy troszkę farszu na liściu, zawijamy boki liścia do środka a następnie rolujemy gołąbka do końca. Tak postępujemy do momentu aż wykorzystamy cały farsz. Garnek na gołąbki wykładamy liśćmi kapusty, bądź na dno kładziemy "podstawkę" aby nic się nie przypaliło. Gołąbki wkładamy do garnka jeden na drugim, zalewamy je wodą, dodajemy drugą pokrojoną w kosteczkę cebulkę oraz koncentrat pomidorowy i pokrojonego pomidora i dusimy całość na wolnym ogniu ok 30 minut. Pod koniec gotowania przyprawiamy sos przyprawami i dodajemy śmietanę. Gołąbki podajemy jako samodzielne danie bądź z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa. Smacznego!