Sposób przygotowania:
Gołąbki według Buni wersja podstawowa
Ryż ugotować na pół twardo - odcedzić . Drobno pokrojoną ( obraną ) cebulę usmażyć na 2 łyżkach oleju na złoto. Usiekać umytą i osuszoną natkę pietruszki. Przygotować farsz do gołąbków mieszając mięso, ryż , cebulę, natkę . Doprawić do smaku solą , pieprzem, majerankiem , maggi w płynie.
Kapustę ułożyć w dużym garnku - zalać wodą i doprowadzić ją do wrzenia. Zdejmować ostrożnie kolejno sparzone największe liście . Na środek liścia kłaść porcję farszu ( jeśli liście mają zgrubienie u nasady ściąć je nożem ) . Składać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując jak krokiet.
Na dnie garnka ułożyć kilka liści kapusty zabezpieczając gołąbki przed przypaleniem. Ułożyć ściśle gołąbki . Zalać wodą . Dusić 1 godzinę. Wyjąć gołąbki z garnka . Do wywaru z gotowania dodać rozrobiony w nim koncentrat pomidorowy . Zagęścić mąką wymieszaną dobrze z odrobiną zimnej wody . Zagotować. Wlać śmietankę. Doprawić sos do smaku. ***
* z tej porcji powinno wyjść ok. 25 sztuk gołąbków
** resztę kapusty posiekać jak na bigos i obgotować - można z niej zrobić bigos, kapuśniak , jarzynkę
*** oczywiście sos w tej ilości robimy tylko wtedy gdy chcemy mieć całość tak doprawioną - można przygotować tyle sosu ile trzeba na 1 posiłek
Kapustę ułożyć w dużym garnku - zalać wodą i doprowadzić ją do wrzenia. Zdejmować ostrożnie kolejno sparzone największe liście . Na środek liścia kłaść porcję farszu ( jeśli liście mają zgrubienie u nasady ściąć je nożem ) . Składać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując jak krokiet.
Na dnie garnka ułożyć kilka liści kapusty zabezpieczając gołąbki przed przypaleniem. Ułożyć ściśle gołąbki . Zalać wodą . Dusić 1 godzinę. Wyjąć gołąbki z garnka . Do wywaru z gotowania dodać rozrobiony w nim koncentrat pomidorowy . Zagęścić mąką wymieszaną dobrze z odrobiną zimnej wody . Zagotować. Wlać śmietankę. Doprawić sos do smaku. ***
* z tej porcji powinno wyjść ok. 25 sztuk gołąbków
** resztę kapusty posiekać jak na bigos i obgotować - można z niej zrobić bigos, kapuśniak , jarzynkę
*** oczywiście sos w tej ilości robimy tylko wtedy gdy chcemy mieć całość tak doprawioną - można przygotować tyle sosu ile trzeba na 1 posiłek
msewka
oszude