SUPERPRZEPIS

Gołąbki według Buni wersja podstawowa

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Gołąbki według Buni wersja podstawowa Więcej zdjęć (5)

Bazowa wersja do wszystkich przeróbek gołąbkowych.

Składniki:

Gołąbki według Buni wersja podstawowa

 

  • 1 główka białej kapusty * ,
  • 1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego )
  • 3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego )
  • 3-4 cebule ( pokrojone drobno )
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony
  • majeranek
  • maggi w płynie
  • 1 przecier pomidorowy 30 % ( słoiczek 18 dag )
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1,5-2 litrów bulionu warzywnego lub drobiowego

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki według Buni wersja podstawowa
Ryż ugotować na pół twardo - odcedzić . Drobno pokrojoną ( obraną ) cebulę usmażyć na 2 łyżkach oleju na złoto. Usiekać umytą i osuszoną natkę pietruszki. Przygotować farsz do gołąbków mieszając mięso, ryż , cebulę, natkę . Doprawić do smaku solą , pieprzem, majerankiem , maggi w płynie.



Kapustę ułożyć w dużym garnku - zalać wodą i doprowadzić ją do wrzenia. Zdejmować ostrożnie kolejno sparzone największe liście . Na środek liścia kłaść porcję farszu ( jeśli liście mają zgrubienie u nasady ściąć je nożem ) . Składać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując jak krokiet.



Na dnie garnka ułożyć kilka liści kapusty zabezpieczając gołąbki przed przypaleniem. Ułożyć ściśle gołąbki . Zalać wodą . Dusić 1 godzinę. Wyjąć gołąbki z garnka . Do wywaru z gotowania dodać rozrobiony w nim koncentrat pomidorowy . Zagęścić mąką wymieszaną dobrze z odrobiną zimnej wody . Zagotować. Wlać śmietankę. Doprawić sos do smaku. ***



* z tej porcji powinno wyjść ok. 25 sztuk gołąbków

** resztę kapusty posiekać jak na bigos i obgotować - można z niej zrobić bigos, kapuśniak , jarzynkę

*** oczywiście sos w tej ilości robimy tylko wtedy gdy chcemy mieć całość tak doprawioną - można przygotować tyle sosu ile trzeba na 1 posiłek
Gołąbki według Buni wersja podstawowa
Przygotować farsz z ryżu i mięsa z cebulką
Gołąbki według Buni wersja podstawowa
Farsz zawijać w spażone liscie kapusty i układac w garnku
Gołąbki według Buni wersja podstawowa
Gołabki ułozyc w garnku i zalac bulionem
Gołąbki według Buni wersja podstawowa
Przygotowac sos albo do całości albo tyle ile zużyjemy porcji