Sposób przygotowania:
Gołąbki mojej mamy wg dayzi
Kapustę parzę, studzę i oddzielam liście. Ryż gotuje w osolonej wodzie i studze. Cebulę obieram, kroje w kostkę i przesmażam. Do mięsa dodaje ryż, cebulę, jajka, sól i pieprz. Wszystko dokładanie wyrabiam. Na każdym liściu układamy farsz. Następnie składamy boki kapusty do środka i zwijamy w rulon. Tak przygotowane gołąbki układamy w garnku. Na dno garnka można położyć małe liście kapusty, które nam pozostały. Kostki rosołowe rozpuszczamy w 1 l gorącej wody. Zalewamy gołąbki, dodajemy liście laurowe i pieprz ziarnisty. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem ok 1 godziny, aż gołąbki będą miękkie. Pod koniec gotowanie dodaje koncentrat pomidorowy rozpuszczony w kilku łyżkach gorącej wody. Całość chwilę gotuję. Mogę wywar dosolić jeśli jest taka potrzeba. Smacznego.