dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Gołąbki mojej mamy wg dayzi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Gołąbki sporządzone według przepisu mojej mamy. Po prostu je uwielbiam.

Gołąbki mojej mamy wg dayzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki mojej mamy wg dayzi

 

  • 1 kapusta włoska
  • 1kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyż koncentratu pomidorowego
  • 2 kostki drobiowe
  • sól, pieprz, liść laurowy, pieprz ziarnisty

Sposób przygotowania:

Gołąbki mojej mamy wg dayzi
Kapustę parzę, studzę i oddzielam liście. Ryż gotuje w osolonej wodzie i studze. Cebulę obieram, kroje w kostkę i przesmażam. Do mięsa dodaje ryż, cebulę, jajka, sól i pieprz. Wszystko dokładanie wyrabiam. Na każdym liściu układamy farsz. Następnie składamy boki kapusty do środka i zwijamy w rulon. Tak przygotowane gołąbki układamy w garnku. Na dno garnka można położyć małe liście kapusty, które nam pozostały. Kostki rosołowe rozpuszczamy w 1 l gorącej wody. Zalewamy gołąbki, dodajemy liście laurowe i pieprz ziarnisty. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem ok 1 godziny, aż gołąbki będą miękkie. Pod koniec gotowanie dodaje koncentrat pomidorowy rozpuszczony w kilku łyżkach gorącej wody. Całość chwilę gotuję. Mogę wywar dosolić jeśli jest taka potrzeba. Smacznego.
Gołąbki mojej mamy wg dayzi
Starannie wyrabiam mięso z pozostałymi składnikami farszu.
Gołąbki mojej mamy wg dayzi
Kapustę parzymy wycinając głąb i wkładając ją na kilka minut do gorącej wody.
Gołąbki mojej mamy wg dayzi
Ciasno układamy gołąbki zalewamy je bulionem.
Gołąbki mojej mamy wg dayzi
Po ugotowaniu każdy gołąbki można łatwo przekroić.