Sposób przygotowania:
Gołąbki wg pioge7
GOŁĄBKI: Kaszę ugotować. Łopatkę wieprzową ugotować w osolonej wodzie a następnie przemleć przez maszynkę. Połączyć mięso z kaszą. Kapustę ugotować tak, aby liście były miękkie, oddzielić liście, tak aby każdy był osobno. Cebulkę pokroić drobno, zeszklić na łyżce masła. Dodać do połączonej kaszy z mięsem. Tak przygotowany farsz przyprawami, a następnie nakładać na liście kapusty i zwijać, aby nic nie wyleciało. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Następnie przygotować SOS: na kości wieprzowej ugotować wywar. Dodać koncentrat pomidorowy, pogotować chwilę. Zatrzepać mąką wymieszaną ze śmietaną. Przyprawić sos przyprawami. Zagotować i odstawić. Gołąbki wkładać do misek i polewać sosem. Podawać ciepłe.