sylwioslawa

sylwioslawa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 412]

Gołąbki wg sylwioslawa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Smaczny obiad z młodej kapusty

Gołąbki wg  sylwioslawa

Składniki:

Gołąbki wg sylwioslawa

 

  • składniki:
  • 1 główka kapusty białej,
  • 2 szklanki ryżu,
  • 1/2 kilo mięsa mielonego,
  • 2 cebule białe,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Gołąbki wg sylwioslawa
Farsz: ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, przekładamy do miski. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy do ryżu. Mięso mielone dodajemy do całości i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W garnku gotujemy wodę. Wkładamy główkę kapusty obdartą z wierzchnich liści (liście te zachowujemy). Ściągamy pojedynczo liście kapusty. Przy każdym liściu usuwamy zgrubienia za pomocą noża i nakładamy farsz, zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno. Na dnie garnka, w którym będą gotowane gołąbki, układamy kilka liści kapusty. Kładziemy na nich warstwowo gołąbki. Zalewamy gołąbki wrzątkiem na wysokość 2/3. Gotujemy gołąbki pod przykryciem na średnim ogniu tak, żeby nie wykipiały, przez. ok. 30-45 minut, aż kapusta zmięknie. Podajemy gorące, z sosem pomidorowym. Smacznego