Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Gołąbki z chilli z sosie z pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

znane i lubiane danie z dodatkiem swiezych pomidorów

Gołąbki z chilli z sosie z pomidorów Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gołąbki z chilli z sosie z pomidorów

 

  • 1 kg mięsa (u mnie rosołowe)
  • 2 woreczki ryzu
  • 1 kapusta wloska
  • 1 papryczka chilli
  • 1 kostka rosołowa
  • 0,5 kg pomidorów
  • 1 cebula

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z chilli z sosie z pomidorów
Kapuste ugotowac w całości. Nastepnie pooddzielac liscie i „głaby” ubić tasakiem do miękkości. Mięso ugotować. Zmielić. Ugotowac ryż. Cebulę drobno pokroic i podsmażyć z mięsem i papryczka chilli. W razie potrzeby doprawić. Mięso wymieszać z ryżem. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Nastepnie rozgotować i zmiksowac blenderem. Do pomidorów dodać kostkę rosołową o wlac wode- tyle ile sosu chcemy mieć. Liscie kapusty rozłożyć i nakładac farsz. Następnie zwinąć. Dno rondla wyłożyć resztakami z liści kapusty. Ulożyć gołabki i zalac sosem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny.
Gołąbki z chilli z sosie z pomidorów
kapuste musimy ubic tasakiem, aby byla miekkka i smaczniejsza
Gołąbki z chilli z sosie z pomidorów
mieso nakładamy z jednej strony, składamy boki i zawijamy
Gołąbki z chilli z sosie z pomidorów
sos ze swiezych pomidorów będzie smaczniejszy niż z przecieru