Sposób przygotowania:
Gołąbki z dipem marchewkowym
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki kroimy w talarki i dusimy z posiekaną jedną cebulą na oleju. Oba gotowe składniki łączymy ze sobą i dodajemy jajko. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę gotujemy w osolonej wodzie. Miękkie liście ściągamy widelcem i odkładamy do przestygnięcia, a następnie nakładamy po łyżce farszu i zwijamy na kształt gołąbków. Układamy ciasno obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty. Posypujemy skruszoną kostką rosołową warzywną, polewamy maggi i zalewamy wodą (ok. 2,5 cm od dna). Przykrywamy. Wstawiamy do nagrzanego do 200st C. piekarnika i dusimy ok 1,5- 2 godziny. Marchewki obieramy i kroimy na małe talarki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej drobiowej aż do miękkości. Gotowe odcedzamy zostawiając odrobinę bulionu ( ok 1/3 szklanki). Miksujemy z dodatkiem curry i imbiru. Drugą cebulkę dusimy na łyżce masła i dodajemy przyrumienioną do marchewki. Mieszamy. Gotowe gołąbki podajemy z dipem marchewkowym.
zbysiowa