rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Gołąbki z dipem marchewkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo lubię gołąbki pod wszelkimi postaciami. Ta kombinacja- choć prosta, jest naprawdę smaczna i godna polecenia.

Gołąbki z dipem marchewkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gołąbki z dipem marchewkowym

 

  • 1 woreczek ryżu
  • 50 dkg pieczarek
  • 4 marchewki
  • 1 główka kapusty
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • Pół łyżeczki curry i imbiru
  • 1 kostka rosołowa warzywna
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 1 łyżka maggi
  • woda przegotowana, zimna
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Gołąbki z dipem marchewkowym
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki kroimy w talarki i dusimy z posiekaną jedną cebulą na oleju. Oba gotowe składniki łączymy ze sobą i dodajemy jajko. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę gotujemy w osolonej wodzie. Miękkie liście ściągamy widelcem i odkładamy do przestygnięcia, a następnie nakładamy po łyżce farszu i zwijamy na kształt gołąbków. Układamy ciasno obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty. Posypujemy skruszoną kostką rosołową warzywną, polewamy maggi i zalewamy wodą (ok. 2,5 cm od dna). Przykrywamy. Wstawiamy do nagrzanego do 200st C. piekarnika i dusimy ok 1,5- 2 godziny. Marchewki obieramy i kroimy na małe talarki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej drobiowej aż do miękkości. Gotowe odcedzamy zostawiając odrobinę bulionu ( ok 1/3 szklanki). Miksujemy z dodatkiem curry i imbiru. Drugą cebulkę dusimy na łyżce masła i dodajemy przyrumienioną do marchewki. Mieszamy. Gotowe gołąbki podajemy z dipem marchewkowym.
Gołąbki z dipem marchewkowym
Zwinięte gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy