Sposób przygotowania:
Moje gołąbki z czerwonej kapusty
Do dużego garnka wlać 3 litry wody i zagotować, posolić i wsypać ryz. Ciągle mieszając gotujemy z 12 minut. Odlać na sito i przelać zimną wodą jak odcieknie wyłożyć go do dużej miski. Mięso cielęce z łopatki przemielić przez maszynkę i dodać do ryżu. Cebule pokroić w drobną kostkę i na małej ilości smalcu podsmażyć na złoty kolor wraz z czerwoną świeżą papryką, dodać do mięsa i ryżu. Przez praskę wycisnąć czosnek i doprawić całość solą i grubo zmielonym pieprzem. Wymieszać i odstawić. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Z kapusty wyciąć głąb i zaparzyć liście mi wyszło jakieś 15 szt. Każdy liść ma zgrubienie które należy ściąć ostrym nożem, nakładać farsz i zwijać gołąbki. Układamy je na kilku liściach w dużym garnku. Podlać zwinięte gołąbki wodą i na małym ogniu gotujemy około 45 minut. W małym rondelku podsmażamy małą cebulkę z odrobiną smalcu dodając ziele i liść laurowy oraz mąkę pszenną. Gdy mąka straci smak surowizny dodać koncentrat pomidorowy, przemieszać i dodać zimną wodę , tyle aby powstał sos. Gdy osiągniemy już pożądaną konsystencje sosu doprawiamy bazylią, solą i pieprzem i ściągamy z ognia. Zabielamy śmietaną i podajemy najlepiej przekrojone po ukosie i polane sosem pomidorowym. Smacznego