oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Książka Kucharska: Przepisy na smaczne gołąbki

Moje gołąbki z czerwonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Inne niż zwykle ale warto spróbować

Moje gołąbki z czerwonej kapusty

Składniki:

Moje gołąbki z czerwonej kapusty

 

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 400g ryżu
  • 400g cielęciny z łopatki
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 szt cebula
  • 50 g smalcu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz grubo mielony
  • Na sos pomidorowy:
  • 1 szt mała cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki smietany
  • bazylia, sól , pieprz

Sposób przygotowania:

Moje gołąbki z czerwonej kapusty
Do dużego garnka wlać 3 litry wody i zagotować, posolić i wsypać ryz. Ciągle mieszając gotujemy z 12 minut. Odlać na sito i przelać zimną wodą jak odcieknie wyłożyć go do dużej miski. Mięso cielęce z łopatki przemielić przez maszynkę i dodać do ryżu. Cebule pokroić w drobną kostkę i na małej ilości smalcu podsmażyć na złoty kolor wraz z czerwoną świeżą papryką, dodać do mięsa i ryżu. Przez praskę wycisnąć czosnek i doprawić całość solą i grubo zmielonym pieprzem. Wymieszać i odstawić. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Z kapusty wyciąć głąb i zaparzyć liście mi wyszło jakieś 15 szt. Każdy liść ma zgrubienie które należy ściąć ostrym nożem, nakładać farsz i zwijać gołąbki. Układamy je na kilku liściach w dużym garnku. Podlać zwinięte gołąbki wodą i na małym ogniu gotujemy około 45 minut. W małym rondelku podsmażamy małą cebulkę z odrobiną smalcu dodając ziele i liść laurowy oraz mąkę pszenną. Gdy mąka straci smak surowizny dodać koncentrat pomidorowy, przemieszać i dodać zimną wodę , tyle aby powstał sos. Gdy osiągniemy już pożądaną konsystencje sosu doprawiamy bazylią, solą i pieprzem i ściągamy z ognia. Zabielamy śmietaną i podajemy najlepiej przekrojone po ukosie i polane sosem pomidorowym. Smacznego