Sposób przygotowania:
Jarskie gołąbki z czerwonej kapusty
Kapustę obdzieramy z brzydkich liści, następnie wycinamy głąb i wkładamy kapustę do wrzątku z dodatkiem octu, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 30 minut. Gdy zewnętrzne liście zmiękną - ściągamy je i kolejno co kilka minut ściągamy następne. Małych liści nie wyrzucamy! Farsz: Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, następnie wsypujemy do rondelka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy, aż ryż wchłonie całą wodę. Cebulkę i pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie na złoto, aż woda odparuje. Do miski przesypujemy ryż, podsmażoną cebulę z pieczarkami i pokrojoną w kostkę marchewkę, następnie dodajemy posiekaną pietruszkę, tymianek, sól i pieprz do smaku - próbujemy, ewentualnie doprawiamy i dodajemy roztrzepane jajo - mieszamy. Z każdego liścia ścinamy gruby nerw, a następnie nakładamy 2 - 3 łyżki farszu, liść składamy do środka, ubijamy farsz i zawijamy (jak krokiety). Dno 5 litrowego garnka wykładamy małymi liśćmi i na nich dość ciasno układamy gołąbki zawinięciem do spodu. Gołąbki przykrywamy pozostałymi liśćmi i zalewamy gorącym bulionem (tak aby przykryło gołąbki). Gotujemy około 60 - 90 minut do miękkości kapusty. Podałam z sosem koperkowym. Smacznego :)
zbysiowa