Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Jarskie gołąbki z czerwonej kapusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gołąbki należą z jednej strony do moich ulubionych dań, a z drugiej ich zrobienie mnie przerażało. Już wiem dlaczego tak rzadko pojawiały się na naszych talerzach, są po prostu pracochłonne i sporo po nich sprzątania

Jarskie gołąbki z czerwonej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarskie gołąbki z czerwonej kapusty

 

  • około 12 dużych sztuk
  • 1 średnia czerwona kapusta
  • 3-4 litry wrzątku + 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 litr bulionu warzywnego

 

  • Farsz:
  • 1/2 szklanki suchego brązowego ryżu + 1 szklanka wrzątku
  • 600 g pieczarek
  • 2 - 3 ugotowane marchewki (z bulionu)
  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 jajo
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oleju/oliwy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jarskie gołąbki z czerwonej kapusty
Kapustę obdzieramy z brzydkich liści, następnie wycinamy głąb i wkładamy kapustę do wrzątku z dodatkiem octu, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 30 minut. Gdy zewnętrzne liście zmiękną - ściągamy je i kolejno co kilka minut ściągamy następne. Małych liści nie wyrzucamy! Farsz: Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, następnie wsypujemy do rondelka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy, aż ryż wchłonie całą wodę. Cebulkę i pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie na złoto, aż woda odparuje. Do miski przesypujemy ryż, podsmażoną cebulę z pieczarkami i pokrojoną w kostkę marchewkę, następnie dodajemy posiekaną pietruszkę, tymianek, sól i pieprz do smaku - próbujemy, ewentualnie doprawiamy i dodajemy roztrzepane jajo - mieszamy. Z każdego liścia ścinamy gruby nerw, a następnie nakładamy 2 - 3 łyżki farszu, liść składamy do środka, ubijamy farsz i zawijamy (jak krokiety). Dno 5 litrowego garnka wykładamy małymi liśćmi i na nich dość ciasno układamy gołąbki zawinięciem do spodu. Gołąbki przykrywamy pozostałymi liśćmi i zalewamy gorącym bulionem (tak aby przykryło gołąbki). Gotujemy około 60 - 90 minut do miękkości kapusty. Podałam z sosem koperkowym. Smacznego :)
Jarskie gołąbki z czerwonej kapusty
Wycinamy głąb i wkładamy kapustę do wrzątku
Jarskie gołąbki z czerwonej kapusty
Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy
Jarskie gołąbki z czerwonej kapusty
Z liści odkrawamy nerw i nakładamy farsz
Jarskie gołąbki z czerwonej kapusty
Gołąbki układamy ciasno w garnku i zalewamy bulionem