Sposób przygotowania:
Gołąbki w czerwonej kapuście
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do garnka, zalać wodą i gotując ostrożnie zdejmować po jednym liście.
Środek kapusty można zostawić na inną potrawę, np sałatkę.
Z liści ściąć gruby nerw i ponownie włożyć do wrzątku z odrobiną octu , gotować ok pół godziny.
Mięso wymieszać z przyprawami, jajkiem i posiekaną drobno cebulą.
Ugotowane i przestudzone liście nadziewać mięsem i ułożyć w naczyniu do duszenia, podlać odrobiną oliwy i polać sosem meksykańskim wymieszanym z odrobiną wody. Dusić ok 1 godzinę. Gdyby było za krótko to czas wydłużyć, ponieważ czerwona kapusta jest dość twarda.
Tak przygotowane gołąbki podawać z ziemniakami obficie posypanymi koperkiem i szczypiorkiem.
Środek kapusty można zostawić na inną potrawę, np sałatkę.
Z liści ściąć gruby nerw i ponownie włożyć do wrzątku z odrobiną octu , gotować ok pół godziny.
Mięso wymieszać z przyprawami, jajkiem i posiekaną drobno cebulą.
Ugotowane i przestudzone liście nadziewać mięsem i ułożyć w naczyniu do duszenia, podlać odrobiną oliwy i polać sosem meksykańskim wymieszanym z odrobiną wody. Dusić ok 1 godzinę. Gdyby było za krótko to czas wydłużyć, ponieważ czerwona kapusta jest dość twarda.
Tak przygotowane gołąbki podawać z ziemniakami obficie posypanymi koperkiem i szczypiorkiem.
evita0007
Mikrula