marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Gołąbki z farszem pierogowym i czuszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Gołąbki są bardzo popularnym daniem,ale można je przyrządzać na kilka sposobów i różnymi składnikami oprócz ryżu i kasz,choć ich się nie eliminuje. Dziś będą na mięsie na pikantnie.

Gołąbki z farszem pierogowym i czuszką

Składniki:

Gołąbki z farszem pierogowym i czuszką

 

  • 1 duża kapusta biała,
  • porcja wołowinki lub wieprzowinki do rosołu,
  • 2 cebule,
  • 2 kolorowe duże strąki czuszki,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 l.wody.

Sposób przygotowania:

Gołąbki z farszem pierogowym i czuszką
Kapustę opłukać pod kranem z bieżącą wodą i włożyć ją do garnka z wodą. Gotować z godzinę, aż zmięknie. Wtedy to wyjąć ją na dwóch łopatkach cedzakowych i delikatnie oddzielać listki, by ich nie porwać. Mięso rosołowe wyjąć z wywaru lub wcześniej mieć je ugotowane i zmielone wraz z piórkami cebulowymi. Czuszki tylko naciąć, usunąć nasiona, przepłukać i posiekać i wymieszać z farszem, doprawić solą i nadziewać nimi liście kapusty i zawinąć mocno. Do garnka wlać świeżą porcję wody i włożyć rozkładane sito metalowe do gotowania na parze warzyw nadziewanych jak papryki z ryżem na przykład. Układać gołąbki warstwami, przykryć pokrywką i gotować z ok. 40 min. na średnim ogniu na parze, co jakiś czas dolewając wody, by się nie wygotowała. Gdy będą już gotowe, przełożyć gołąbki łopatką cedzakową na talerze płaskie i podawać z dowolnym sosem, np. pieczarkowym.

Tagi:

gołąbki