paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Gołąbki z farszem z kaszy gryczanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gołąbki z farszem z kaszy gryczanej oraz mięsa wieprzowego. Gołąbki polane tradycyjnie sosem pomidorowym

Gołąbki z farszem z kaszy gryczanej

Składniki:

Gołąbki z farszem z kaszy gryczanej

 

  • kapusta 1 sztuka
  • mięso wieprzowe 40 dag
  • kasza gryczana 2 torebki po 10 dkg
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tymianek do smaku
  • pieczarki 15 dag
  • cebula 1 sztuka
  • marchew 2 sztuki
  • sos pomidorowy 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Gołąbki z farszem z kaszy gryczanej
Całą główkę kapusty obgotować i na ciepło oddzielić liście. Kasze gryczaną ugotować według informacji na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni podsmażyć razem pokrojone w kostkę pieczarki oraz pokrojoną w kostkę cebulkę i startą na dużych oczkach marchew. Gdy pieczarki puszczą sok dodać zmielone mięso wieprzowe i razem smażyć. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Pod koniec smażenia dodać kaszę gryczaną i wymieszać ją z mięsem i warzywami. W każdy liść kapusty wkładać część farszu i zawijać gołąbki. Gołąbki dusimy na małym ogniu w sosie pomidorowym przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Podajemy na ciepło.