p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Gołąbki z farszem indyczo-mięsnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mój przepis na pyszne gołąbki

Gołąbki z farszem indyczo-mięsnym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gołąbki z farszem indyczo-mięsnym

 

  • 500 g mięsa mielonego z indyka,
  • 200 g ryżu,
  • 1/2 litra rosołu domowego,
  • 3 kg kapusty białej,
  • 2 łyżki przyprawa smak lata,
  • do smaku pieprz
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z farszem indyczo-mięsnym
Gotujemy ryż na półtwardo.Z kapusty wykrawamy głąb i obgotowujemy kapustę.Liście rozdzielamy. Ścinamy zgrubiałe nerwy liściowe. Cebulę pokrojona w kosteczkę szklimy na 1 łyżce oleju, mieszamy ją z mięsem mielonym z indyka i ryżem, doprawiamy do smaku przyprawą Smak Lata i pieprzem. Farsz układamy na liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy w rulon. Robimy 20 gołąbków. Na blasze układamy pozostałe liście kapusty,na nich układamy ciasno gołąbki i zalewamy rosołem. Przykrywamy liśćmi kapusty. Dusimy w temp. 180 stopni około 40 minut godz. Zwiększamy temp. do 200 stopni i dalej dusić około 1 godziny. Podajemy z sosem pomidorowym lub bez niczego.
Gołąbki z farszem indyczo-mięsnym
Gołąbki możemy podawać z kartoflami sosem pomidorowym
Gołąbki z farszem indyczo-mięsnym
Na blasze układamy pozostałe liście kapusty,na nich układamy ciasno gołąbki i zalewamy rosołem.