Sposób przygotowania:
Gołąbki bez zawijania z tartą kapustą
Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy, odstawiamy na 20 minut, odciskamy z nadmiaru soku. Kajzerki namaczamy w mleku, odciskamy, dodajemy razem z kapustą do mięsa mielonego, wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Formujemy owalne gołąbki, obsmażamy na oleju na złoty kolor z obydwu stron, przekładamy do garnka, wlewamy przecier pomidorowy, uzupełniamy wodą w takiej ilości żeby przykryła gołąbki, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego, listki laurowe.
Gotujemy przez 30 minut, zagęszczamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody, dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Formujemy owalne gołąbki, obsmażamy na oleju na złoty kolor z obydwu stron, przekładamy do garnka, wlewamy przecier pomidorowy, uzupełniamy wodą w takiej ilości żeby przykryła gołąbki, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego, listki laurowe.
Gotujemy przez 30 minut, zagęszczamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody, dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.