buciol78

buciol78

Szef Kuchni
[Przepisów: 71]

Gołąbki z kaszą gryczaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

w sosie pomidorowym.Polecam.

Gołąbki z kaszą gryczaną

Składniki:

Gołąbki z kaszą gryczaną

 

  • 1 duża główka kapusty białej
  • 20 dag. kaszy gryczanej
  • 2 średnie cebule
  • 40 dag mięsa mielonego (wiep-woł)
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 średniego selera
  • 30 dag. boczku wędzonego gotowanego
  • sól,pieprz,warzywko do smaku
  • 10 dag.margaryny ( dobrej jakości )
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą gryczaną
Do dużego garnka wlewamy wodę i lekko ja solimy doprowadzając do wrzenia.W międzyczasie wycinamy głąb z kapusty i wrzucamy do wrzątku.Parzymy kapustę wyjmując co jakiś czas spażone liście.Boczek i cebulę kroimy w kostkę ,warzywa płuczemy,obieramy i kroimy w słupki.Rozgrzewamy patelnię wrzucamy boczek wytapiamy na skwarki dodajemy cebule lekko rumienimy,wsypujemy kaszę i prażymy ją ok 5 minut na średnim ogniu. Podlewamy wodą dodajemy warzywa dusimy do wpół miękko,dodajemy mięso mielone mieszamy i jeszcze dusimy przez ok15 minut.Doprawiamy do smaku.Odstawiamy do ostygnięcia.W liściach rozbijamy tłuczkiem twardą łodyżkę.Farsz porcjujemy,nakładamy na liście i zwijamy w gołąbki.Zwinięte gołąbki wkładamy ciasno w wysmarowaną margaryną brytfankę, posypujemy kminkiem i smarujemy koncentratem pomidorowym,podlewamy wodą do połowy wysokości gołąbka i dusimy na małym ogniu do miękkości.Z powstałego wywaru robimy sos pomidorowy.SMACZNEGO.