Sposób przygotowania:
Gołąbki z kaszą gryczaną
Do dużego garnka wlewamy wodę i lekko ja solimy doprowadzając do wrzenia.W międzyczasie wycinamy głąb z kapusty i wrzucamy do wrzątku.Parzymy kapustę wyjmując co jakiś czas spażone liście.Boczek i cebulę kroimy w kostkę ,warzywa płuczemy,obieramy i kroimy w słupki.Rozgrzewamy patelnię wrzucamy boczek wytapiamy na skwarki dodajemy cebule lekko rumienimy,wsypujemy kaszę i prażymy ją ok 5 minut na średnim ogniu. Podlewamy wodą dodajemy warzywa dusimy do wpół miękko,dodajemy mięso mielone mieszamy i jeszcze dusimy przez ok15 minut.Doprawiamy do smaku.Odstawiamy do ostygnięcia.W liściach rozbijamy tłuczkiem twardą łodyżkę.Farsz porcjujemy,nakładamy na liście i zwijamy w gołąbki.Zwinięte gołąbki wkładamy ciasno w wysmarowaną margaryną brytfankę, posypujemy kminkiem i smarujemy koncentratem pomidorowym,podlewamy wodą do połowy wysokości gołąbka i dusimy na małym ogniu do miękkości.Z powstałego wywaru robimy sos pomidorowy.SMACZNEGO.
wedith1
elzbieta8960