Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Gołąbki z kaszą jaglaną, indykiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne gołąbki w kapuście włoskiej z farszem z kaszy jaglanej, mięsa z indyka i pieczarek. Smaczne i pożywne.

Gołąbki z kaszą jaglaną, indykiem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z kaszą jaglaną, indykiem i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą jaglaną, indykiem i pieczarkami
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie i zostawiamy do przestygnięcia.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę, solimy i smażymy kilka minut.

Mięso wrzucamy do dużej miski, dodajemy sól i pieprz. 

Dodajemy kaszę, jajko, pieczarki z cebulą, majeranek i drobno pokrojony czosnek. Mieszamy dokładnie rękami.

Usuwamy z kapusty wierzchnie liście, wycinamy głąb ostrym nożem. Tak przygotowaną główkę wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Wyjmujemy kapustę z garnka i ostrożnie zdejmujemy liście, aby ich nie uszkodzić. Wycinamy twarde nerwy i na tak przygotowane liście nakładamy farsz. Ciasno zawijamy.

Na dnie dużego garnka układamy liście, które nam zostały, a na nich układamy ciasno gołąbki. Na wierzchu znów kładziemy liście. Wlewamy do garnka gorący rosół, przykrywamy i dusimy gołąbki na małym ogniu przez 55 minut.

Robimy sos: po ugotowaniu odlewamy płyn z gołąbków, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy śmietanę i przecier pomidorowy. Gotujemy przez chwilę, a następnie miksujemy razem z liśćmi, z którymi gotowaliśmy gołąbki. Dzięki temu nie trzeba zagęszczać sosu mąką.
Gołąbki z z kaszą jaglaną, indykiem i pieczarkami
Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę, solimy i smażymy kilka minut.
Gołąbki z z kaszą jaglaną, indykiem i pieczarkami
Mięso wrzucamy do dużej miski, dodajemy sól i pieprz.
Gołąbki z z kaszą jaglaną, indykiem i pieczarkami
Dodajemy kaszę, jajko, pieczarki z cebulą, majeranek i drobno pokrojony czosnek.
Gołąbki z z kaszą jaglaną, indykiem i pieczarkami
Na dnie dużego garnka układamy liście, które nam zostały, a na nich układamy ciasno gołąbki.