Sposób przygotowania:
Gołąbki z kaszy gryczanej
Przygotować niezbędne składniki. Umyć kapustę dokładnie pod bieżącą wodą, usunąć niejadalne i nadpsute części. Następnie należy sparzyć kapustę wrzątkiem. W rondlu zagotować wodę z masłem i kaszę ugotować w rondlu. Całość gotować na małym ogniu, aż kasza będzie sypka. Obrać cebule i posiekać ją w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Do naczynia wyłożyć zmielone mięso indycze, cebulę, kaszę ostudzoną, pieprz i sól oraz vegetę, bazylię, oregano i zioła prowansalskie, następnie mieszamy wszystkie składniki dokładnie. Powstały farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy w kopertę. Garnek należy wyścielić liśćmi kapusty i ciasno układać gołąbki warstwami, zalewamy szklanką bulionu powstałego z rosołku i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gołąbki powinny być miękkie. Polać dowolnym sosem np. grzybowym, pieczarkowym, pomidorowym, koperkowym.