agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Gołąbki z kaszy gryczanej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem

Gołąbki z kaszy gryczanej

Składniki:

Gołąbki z kaszy gryczanej

 

  • kapusta biała 1 szt
  • kasza gryczana 1,5 szklanki
  • olej 5 łyżek
  • pieprz 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • mięso mielone z indyka 1 kg
  • woda 2,5 szklanki
  • bulion 2 szklanki
  • masło 1 łyżka
  • vegeta 1 łyżeczka
  • bazylia 1 szczypta
  • oregano 1 szczypta
  • oregano 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszy gryczanej
Przygotować niezbędne składniki. Umyć kapustę dokładnie pod bieżącą wodą, usunąć niejadalne i nadpsute części. Następnie należy sparzyć kapustę wrzątkiem. W rondlu zagotować wodę z masłem i kaszę ugotować w rondlu. Całość gotować na małym ogniu, aż kasza będzie sypka. Obrać cebule i posiekać ją w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Do naczynia wyłożyć zmielone mięso indycze, cebulę, kaszę ostudzoną, pieprz i sól oraz vegetę, bazylię, oregano i zioła prowansalskie, następnie mieszamy wszystkie składniki dokładnie. Powstały farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy w kopertę. Garnek należy wyścielić liśćmi kapusty i ciasno układać gołąbki warstwami, zalewamy szklanką bulionu powstałego z rosołku i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gołąbki powinny być miękkie. Polać dowolnym sosem np. grzybowym, pieczarkowym, pomidorowym, koperkowym.