Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Gołąbki z grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Trochę inne niż tradycyjne,ale równie pyszne

Gołąbki z grzybami

Składniki:

Gołąbki z grzybami

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 główka białej kapusty
  • 2 spore garście suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1,5 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej lub ryżu
  • 2 czerstwe bułki
  • mleko
  • 2 jajka
  • 10 g śmietany
  • mąka
  • 70 gad słoniny lub skórek wieprzowych
  • sól,pieprz
  • vegeta
  • smalec

Sposób przygotowania:

Gołąbki z grzybami
Grzyby namoczyć na noc w niewielkiej ilości wody.Na drugi dzień ugotować w wodzie w której się moczyły.Główkę kapusty ugotować,co jakiś czas zdejmując wierzchnie miękkie liście,aż do końca główki.Usunąć zgrubiałe dolne nerwy z liści.Bułki namoczyć w mleku.Mięso z łopatki i odciśnięte z mleka bułki zmielić.Cebulę pokroić w kosteczkę i lekko przyrumienić na smalcu.Ostudzone grzyby odcedzić(wody nie wylewać),Odłożyć kilka grzybków do sosu,resztę drobniutko pokroić.Do zmielonego mięsa dodać cebulę,grzyby,bułki,jajka,ugotowaną kaszę gryczaną lub ryż.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Masę dobrze wymieszać,nakładać na liście kapusty i zawijać gołąbki.Brytfankę wyłożyć cieniutkimi plastrami słoninki(skórkami wieprzowymi).Układać gołąbki,posypać lekko vegetą,obłożyć liśćmi kapusty(jeżeli zostały),przykryć drugim,cieniutkim płatem słoninki.Piec w piekarniku ok.1 godz.w temp.195*C.Wodę z gotowania grzybów z kilkoma grzybkami zagotować.Dolać wodę,aby było ok.1 litro płynu.zagęścić śmietaną i mąką.Doprawić solą i pieprzem.Upieczone gołąbki odsączyć z tłuszczyku i polać sosem grzybowym.