haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gołąbki inaczej. Zaskakują smakiem farszu z kaszą jęczmienna i pieczarkami.

Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami
Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Mielone, cebule, pieczarki, kaszę, jajo, sól i pieprz dokładnie mieszamy. Kapustę wkładamy do dużego garnka głąbem do góry. Dużym ostrym nożem wycinamy stożek głąba i w otwór wlewamy cały czajnik wrzątku. Po ostygnięciu oddzielamy liście, wierzchnie układamy na dno szybkowara lub dość dużego garnka, a z pozostałych odcinamy twardy nerw. Rozkładamy po dwa liście na stole, wypełniamy farszem, zawijamy i umacniamy nitką. Tak przygotowane gołąbki układamy na dnie garnka, zalewamy 4 szklankami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, pieprz solimy. Następnie gotujemy: w szybkowarze 14 minut, a w garnku 40 minut. Podajemy z ziemniakami i sosem pomidorowym lub koperkowym.
Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami
Sercem gołąbków jest farsz. Ten jest z kaszą i...
Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami
pieczarkami. Pieczarki wraz z cebula nalezy podsmażyć
Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami
Kasze gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami
Każdy inaczej przygotowuje liście kapusty. Ja usuwam głąb i wlewam w otwór dużo wrzątku.