Sposób przygotowania:
Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami
Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Mielone, cebule, pieczarki, kaszę, jajo, sól i pieprz dokładnie mieszamy. Kapustę wkładamy do dużego garnka głąbem do góry. Dużym ostrym nożem wycinamy stożek głąba i w otwór wlewamy cały czajnik wrzątku. Po ostygnięciu oddzielamy liście, wierzchnie układamy na dno szybkowara lub dość dużego garnka, a z pozostałych odcinamy twardy nerw. Rozkładamy po dwa liście na stole, wypełniamy farszem, zawijamy i umacniamy nitką. Tak przygotowane gołąbki układamy na dnie garnka, zalewamy 4 szklankami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, pieprz solimy. Następnie gotujemy: w szybkowarze 14 minut, a w garnku 40 minut. Podajemy z ziemniakami i sosem pomidorowym lub koperkowym.