kucharka_1991

kucharka_1991

Szef Kuchni
[Przepisów: 42]

Gołąbki z kaszy gryczanej i kapusty włoskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo dobre gołąbki z kaszą gryczana prażona i pieczarkami. Rewelacyjne na obiad w rodzinnym gronie, ale nie tylko :))

Gołąbki z kaszy gryczanej i kapusty włoskiej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z kaszy gryczanej i kapusty włoskiej

 

  • szklanka kaszy gryczanej sypkiej
  • pół kg mięsa mielonego z szynki
  • sól, pieprz
  • 6 pieczarek
  • kapusta wloska
  • 2 kostki rosołowe
  • koncentrat pomidorowy mały
  • olej

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszy gryczanej i kapusty włoskiej
Do wielkiego garnka wlewamy wodę i gotujemy. Z Kapusty wykrawamy głąb i kiedy woda w garnku się zagotuje wkładamy ją do niej na 10 minut. W tym czasie do mniejszego garnka wlewamy wodę i gotujemy kaszę, ale tak by się nie rozgotowała. Pieczarki kroimy drobno i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Do miski dajemy ugotowana kaszę, surowe mięso i podsmażone pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie. Kapustę wyciągamy z garnka i obieramy z liści delikatnie. Z każdego liścia lekko odkrawamy długi twardy pasek na liściu, ale tak by nie zrobić dziury. Na każdy liść kładziemy porcję farszu. składamy boki i zwijamy by uzyskać formę gołąbków. Na dnie średniego garnka dajemy parę liści kapusty, a następnie układamy gołąbki, które przykrywam liśćmi kapusty, całość zalewam wodą z garnka w którym gotowaliśmy kapustę i dodaję kostki rosołowe. Całość gotuję 40 minut na małym ogniu. Po tym czasie z garnka wybieram 1 szklankę wody z kostką rosołową i dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam pieprzem i wlewam do małego garnuszka my się zagotowało.
Gołąbki z kaszy gryczanej i kapusty włoskiej
Szklankę kaszy gotuję w garnku w lekko osolonej wodzie
Gołąbki z kaszy gryczanej i kapusty włoskiej
Z mięsa mielonego, ugotowanej kaszy i podsmażonych pieczarek mieszam farsz i doprawiam solą i pieprzem
Gołąbki z kaszy gryczanej i kapusty włoskiej
Na liście kapusty włoskiej nakładam farsz i zwijam gołąbki
Gołąbki z kaszy gryczanej i kapusty włoskiej
W dużym garze wotuję gołąbki ok 40 minut