kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Gołąbki z krzewu winnego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Gołąbki jak gołąbki tyle że zastrzelicie wszystkich tymi liśćmi ^^ Naprawdę coś fajnego żeby się pochwalić gotowaniem.

Gołąbki z krzewu winnego

Składniki:

Gołąbki z krzewu winnego

 

  • 16 liści winnych (mogą być z puszki)
  • 70 dkg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1łyżka natki pietruszki
  • 10 dkg ryżu
  • 1 łyżka koperku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Gołąbki z krzewu winnego
Liście myjemy i suszymy.Mieszamy mięso,surowy ryż,sól,pieprz,posiekana cebulkę,pietruszkę i koperek oraz 2 łyżki wody.Mieszamy.Liście układamy wierzchnią strona do dołu.Na każdy nakładamy 2 łyżki farszu.Teraz składamy brzegi do środka a następnie rolujemy.Wkładamy gołąbki do naczynia żaroodpornego, zalewamy 3 szklankami gorącej wody z masłem.Pieczemy około 1 godziny pod przykryciem w temperaturze 150*C.Dobrze jest sobie je czymś przycisnąć-ja stawiam na nich mniejsze naczynie żaroodporne i dopiero wtedy przykrywam.Nie może być to jednak za duży ciężar aby nie popękały.Podajemy na gorąco z sosem z pieczenia oraz winem.Smacznego!