Sposób przygotowania:
Sos z leśnych grzybów
Grzyby oczyszczamy z piasku i innych zabrudzeń, sprawdzamy czy nie posiadają śladów robaków. W garnku roztapiamy masło, podsmażamy chwilę grzyby, następnie zalewamy lekkim bulionem, najlepiej warzywnym tak aby zakrył grzyby. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Równolegle kroimy drobno cebulę, podsmażamy.
Równolegle przygotowuję kotlety ziemniaczane, ale świetnie sprawdzą się kluski, placki ziemniaczane czy makaron.
Kiedy grzyby będą już dobrze uduszone- wolę dusić je trochę dłużej- ok. 1 h, dodajemy podsmażoną cebulę. Śmietanę zaprawiamy wywarem i dodajemy z powrotem do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy w ten sposób jeszcze chwilę. Podajemy dowolnie- z makaronem, kluskami czy jak ja z kotletami ziemniaczanymi.
Równolegle przygotowuję kotlety ziemniaczane, ale świetnie sprawdzą się kluski, placki ziemniaczane czy makaron.
Kiedy grzyby będą już dobrze uduszone- wolę dusić je trochę dłużej- ok. 1 h, dodajemy podsmażoną cebulę. Śmietanę zaprawiamy wywarem i dodajemy z powrotem do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy w ten sposób jeszcze chwilę. Podajemy dowolnie- z makaronem, kluskami czy jak ja z kotletami ziemniaczanymi.