Sposób przygotowania:
Gołąbki w kiszonej kapuście i sosie grzybowymprzygotowanie
Kapustę rozbieramy i odkrawamy grube nerwy.
Ryż gotujemy al dente- 10 minut w 2 litrach i lekkiej osolonej wody i studzimy.
Do miski wkładamy mięso, ryż i wszystkie przyprawy- dokładnie mieszamy ( najlepiej ręką)
przygotowanie
I rozkładamy równomiernie na liściach.
Ja zwijam tak jak krokiety- pierwsze boki, potem zwijam do nerwów, nadmiar odcinam.
Duży garnek wyścielamy dodatkowymi liśćmi i układamy na nich przygotowane gołąbki
sos
Jeżeli lubicie sos gesty i zawiesisty to musicie użyć więcej mąki, ja wolę sosy lekkie:)
Grzyby rozmrażamy, wodę zostawiamy a potem wlewamy do sosu
Na maśle szklimy posiekaną drobno cebulą, dodajemy grzyby i przesmażamy razem do odparowania wody.
Dodajemy do grzybów mąkę- dokładnie mieszamy i podlewamy stopniowo rosół i wodę, potem śmietanę.
Gotujemy przez chwilkę
Sos przelewamy do gołąbków, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 35-40 minut.
Pamiętamy, żeby gołąbki się nie przypaliły potrząsamy garnkiem a nie mieszamy łyżką:)