SUPERPRZEPIS

Gołąbki w kiszonej kapuście i sosie grzybowym

  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Gołąbki w kiszonej kapuście i sosie grzybowym

Chodziły za mną już od dawna, zawsze smakowały mi najbardziej ze wszystkich gołąbków, ale odkąd nie kisimy kapusty w beczkach to nie było skąd wziąć najważniejszego składnika.

Składniki:

Gołąbki w kiszonej kapuście i sosie grzybowym

 

 

  • sos:
  • 300 g mrożonych grzybów
  • 1/2 litra rosołu
  • 1/2 litra wody
  • duża cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy grzybowej
  • 50 g masła
  • 1 kopiata łyżka mąki
  • 2-3 łyżki śmietany ( można ominąć)

Sposób przygotowania:

Gołąbki w kiszonej kapuście i sosie grzybowym

przygotowanie

Gołąbki w kiszonej kapuście i sosie grzybowym
kapustę kiszoną nie trzeba gotować jedynie odciąć najgrubszy nerw

Kapustę rozbieramy i odkrawamy grube nerwy.

Ryż gotujemy al dente- 10 minut w 2 litrach i lekkiej osolonej wody i studzimy.

Do miski wkładamy mięso, ryż i wszystkie przyprawy- dokładnie mieszamy ( najlepiej ręką)

przygotowanie

Gołąbki w kiszonej kapuście i sosie grzybowym
w garnku układamy gołąbki zwinięciem do dołu

I rozkładamy równomiernie na liściach.

Ja zwijam tak jak krokiety- pierwsze boki, potem zwijam do nerwów, nadmiar odcinam.

Duży garnek wyścielamy dodatkowymi liśćmi i układamy na nich przygotowane gołąbki

sos

Gołąbki w kiszonej kapuście i sosie grzybowym
Na koniec można posypać posiekaną natką pietruszki

Jeżeli lubicie sos gesty i zawiesisty to musicie użyć więcej mąki, ja wolę sosy lekkie:)

Grzyby rozmrażamy, wodę zostawiamy a potem wlewamy do sosu
Na maśle szklimy posiekaną drobno cebulą, dodajemy grzyby i przesmażamy razem do odparowania wody.

Dodajemy do grzybów mąkę- dokładnie mieszamy i podlewamy stopniowo rosół i wodę, potem śmietanę.

Gotujemy przez chwilkę

Sos przelewamy do gołąbków, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 35-40 minut.

Pamiętamy, żeby gołąbki się nie przypaliły potrząsamy garnkiem a nie mieszamy łyżką:)