WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Kanie po Kaszubsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wariacja na temat śledzi po Kaszubsku. Kapelusze kani z cebulką, ogórkiem i śliwkami w pomidorowym sosie.

Kanie po Kaszubsku

Składniki:

Kanie po Kaszubsku

Grzyby

Sos

  • 6 cebul
  • 2 garści suszonych śliwek
  • 1 słoik korniszonów
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki octu
  • sól i pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • cukier

Sposób przygotowania:

Kanie po Kaszubsku

Kanie

Kanie po Kaszubsku
Kanie od razu dzielimy na mniejsze kawałki.

Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy, panierujemy i smażymy na złoty kolor.

Cebula

Kanie po Kaszubsku
Cebula powinna się tylko zeszklić i pozostać twarda.

Obraną cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju z listkiem laurowym i zielem angielskim. Lekko solimy.

Dodatki

Kanie po Kaszubsku
Podlewamy wodą w razie potrzeby, by powstał też sos.

Do cebuli dodajemy pokrojone drobno śliwki suszone, ogórki pokrojone w kostkę i koncentrat pomidorowy. Podlewamy ok 1 szkl wody, doprawiamy octem, cukrem, papryką i pieprzem. Solimy i dusimy, aż cebula odpowiednio zmięknie.

Układanie

Kanie po Kaszubsku
Kanię w sosie najlepsze są na drugi dzień.

W salaterce układamy warstwami kanie i sos. Na górę wykładamy resztę sosu i odstawiamy do przestudzenia.


Tagi:

sosy grzyby dania