Duusiak

Duusiak

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Gołąbki z mięsem i kaszą jęczmienną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gołąbki to moje ulubione danie . Dodałam do nich kaszę jęczmienną ,są syte i smaczne. Można podawać z ulubionym sosem lub odsmażane na patelni. Ja odsmażane lubię najbardziej.

Gołąbki z mięsem i kaszą jęczmienną

Składniki:

Gołąbki z mięsem i kaszą jęczmienną

 

  • Składniki:

 

  • 1 główka włoskiej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 100 g ryżu
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1 jajko surowe
  • garść posiekanego lubczyku
  • garść posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki vegety
  • sól i pieprz

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem i kaszą jęczmienną
Liście oberwać od głąba. W garnku zagotować wodę. Do gotującej się wody wrzucać po 2 liście kapusty i gotować około 2 min. Wyciągnąć i wystudzić. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.Wystudzić. Kaszę ugotować w 1 szklance wody. Gotować aż cała woda odparuję.Wystudzić. Mięso wymieszać z lubczykiem,koperkiem,jajkiem,kaszą i ryżem. Przyprawić. I dokładnie wymieszać. Na liść kapusty nakładać farsz i zawijać. W garnku ułożyć ciasno gołąbki. Zalać wodą i gotować 30 min. Wyjąć z wody. Aby woda odparowała można włożyć na 15 minut do piekarnika. Podawać z ulubionymi sosami lub odsmażane.