Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Gołąbki z mięsem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gołąbki podawać z ziemniakami.

Gołąbki z mięsem i ryżem

Składniki:

Gołąbki z mięsem i ryżem

 

  • główka kapusty białej
  • 40 dag karkówki wieprzowej bez kości
  • 2 łyżki tłuszczu
  • szklanka ryżu
  • 2 cebule
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem i ryżem
Główce kapusty wydrążyć głąb i włożyć do osolonej wrzącej wody i gotować 15-20 minut. Wyjąć, oddzielić liście. Ryż ugotować na półsypko, a mięso i obraną cebulę razem zemleć w maszynce. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Masę mięsną wymieszać z ugotowanym ryżem. Farsz kłaść na liście zwinąć przełożyć do rondla ,podlać wodą i wstawić do piekarnika. Zapiekać około 1 godziny.