WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Gołąbki z ryżem i grzybami leśnymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo aromatyczne i smaczne gołąbki bez mięsa. Z kapusty włoskiej, z nadzieniem z ryżu i leśnych grzybów.

Gołąbki z ryżem i grzybami leśnymi

Składniki:

Gołąbki z ryżem i grzybami leśnymi

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ryżem i grzybami leśnymi

Grzyby

Gołąbki z ryżem i grzybami leśnymi
Najlepsza jest mieszanka różnych leśnych grzybów.

Grzyby odbieramy, kroimy na kawałki i dokładnie myjemy. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 15 minut, odcedzamy.

Smażenie

Gołąbki z ryżem i grzybami leśnymi
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i podsmażamy.

Dodajemy grzyby i smażymy razem, aż stracą nadmiar wody. Studzimy i mielimy w maszynce.

Gotowanie

Gołąbki z ryżem i grzybami leśnymi
Zamiast ryżu można też użyć dowolnej kaszy.

Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Mieszamy z grzybami, dodajemy jajko i przyprawiamy. Gdyby było za gęste, dodajemy bułki tartej.

Kapustę zaparzamy i zdejmujemy liście. Zawijamy gołąbki i układamy w garnku. Dodajemy listek, ziele angielskie i namoczone suszone grzyby. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości.