Sposób przygotowania:
Gołąbki z ryżem i grzybami leśnymiGrzyby
Grzyby odbieramy, kroimy na kawałki i dokładnie myjemy. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 15 minut, odcedzamy.
Smażenie
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i podsmażamy.
Dodajemy grzyby i smażymy razem, aż stracą nadmiar wody. Studzimy i mielimy w maszynce.
Gotowanie
Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Mieszamy z grzybami, dodajemy jajko i przyprawiamy. Gdyby było za gęste, dodajemy bułki tartej.
Kapustę zaparzamy i zdejmujemy liście. Zawijamy gołąbki i układamy w garnku. Dodajemy listek, ziele angielskie i namoczone suszone grzyby. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości.