Sposób przygotowania:
Gołąbki z ryżem i grzybami leśnymiGrzyby
![Gołąbki z ryżem i grzybami leśnymi Gołąbki z ryżem i grzybami leśnymi](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/golabki-z-ryzem-i-grzybami-lesnymi-563225.jpg)
Grzyby odbieramy, kroimy na kawałki i dokładnie myjemy. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 15 minut, odcedzamy.
Smażenie
![Gołąbki z ryżem i grzybami leśnymi Gołąbki z ryżem i grzybami leśnymi](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/golabki-z-ryzem-i-grzybami-lesnymi-563226.jpg)
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i podsmażamy.
Dodajemy grzyby i smażymy razem, aż stracą nadmiar wody. Studzimy i mielimy w maszynce.
Gotowanie
![Gołąbki z ryżem i grzybami leśnymi Gołąbki z ryżem i grzybami leśnymi](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/golabki-z-ryzem-i-grzybami-lesnymi-563227.jpg)
Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Mieszamy z grzybami, dodajemy jajko i przyprawiamy. Gdyby było za gęste, dodajemy bułki tartej.
Kapustę zaparzamy i zdejmujemy liście. Zawijamy gołąbki i układamy w garnku. Dodajemy listek, ziele angielskie i namoczone suszone grzyby. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości.